[遊記][慢速更新] 東京廣域3日死亡行軍遊

356 回覆
38 Like 9 Dislike
水上駅好似有個SL轉車台廣場
應該就擺左架SL響到,但無緣啦
SL水上運行日都比較少

至於另一個SL群馬横川 (前稱SL碓氷)就本來係打算今日搭
不過因為尋日去唔到土合所以要告吹了
而且碓氷峠我本身都去過
係一個唔錯既地方,也是鐵膠(雖然我唔算係)必去之處
所以又要俾小小時間我介紹一下

平成28年10月

在高崎駅開始沿信越本線往横川
沿途可欣群馬三山之一「妙義」既風景
(另外兩個為榛名、赤城,希望提督們都知下呢D名既由來 )
如果有睇頭文字D應該就對呢D地方都唔會陌生

30分鐘左右就到終點横川
呢到有間釜飯好出名下,軽井沢駅有分店

轉個彎就係碓氷峠鉄道文化村
信越本線 (横川ー軽井沢) 廢線後興建
雖然唔大但係都幾多野玩,細路仔來都會好開心

我諗咁多展示身最震撼肯定係呢個,雖然我唔識玩

跟住就搭小火車,同好出名既嵐山小火車(嵯峨野観光鉄道)一樣
都係用JR既舊有路軌變成觀光路線
但呢段就只有很短,當然搭唔到去軽井沢

碓氷湖,紅葉都唔錯
不過我影相廢

沿路都係廢線遺跡,做行路JJ心曠神怡

最後來到重點:碓氷第三橋梁 - 眼鏡橋
呢條橋已經擁有超過120年歷史
明治時代請左位英國人幫手設計
為齒軌鐵路的其中一種「アプト(Abt)式」,該形式為瑞士人發明
歐洲尤其瑞士比較多這種,日本現存的就只有大井川鐵道井川線
至於碓氷橋梁到1963年信越本線電氣化後就廢止了

呢到都係唔少作品取景/取材過既地方

最後乘了季節限定的JR巴士返横川
跟住搭返同一架巴士去軽井沢
依家東日本PASS都可以唔駛加錢就可以上車,不過廣域就唔得
Day 2 - 8:37 土合駅

待續
我上次去眼鏡橋冇巴士,結果行左成個鐘先到
土合站
土合!
Day 2 - 8:37 土合駅

好似來了廢墟秘境咁
咁來得呢個車站,當然由地底開始上先係正

一起來迎接呢462級樓梯!
其實就唔特別辛苦,佢每5級一組,好易數
只係我隻腳攰攰地

行左三個字,辛苦晒!仲有24級樓梯,加油!

淨返17米都要指示

來到了「對面線」月台,完全兩個感覺

跟住就出站了
呢個係無人站,無PASS都可以自出自入
土合駅

土合駅既有名景點除左個站本身
就非日本百名山之一「谷川岳」莫屬
該山位於群馬新潟既縣境,高度僅有海拔1977米

谷川岳,圖取自維基百科

不過谷川岳係世界上最恐怖的山之一,又稱魔之山
平均每年有10名登山者遇難,比世上8000米以上山峰總和仲要多
而呢個紀錄仲被記載於健力士世界紀錄

昭和35年最轟動日本既一次事件
有兩名登山者在求救後被發現半吊在山上
但因該處極為嚴峻,根本無方法可以救回遺體
最終出動自衛隊開槍射穿繩索,場面極為恐怖

網上有人寫了篇很好的文章,可以慢慢閱讀一下:
https://bit.ly/304cPhf

另外我在上越線電車見到一位乘客
身穿North Face,背著充滿本格登山裝備的Gregory
推斷是香港人,在土合駅下車沒影相就行了
太強勁了

不欲挑戰自己者,還是可以住谷川岳Ropeway上去天神平
以及搭Lift上天神峠,然後開始登上難度就比較低

不過我都係繼續上路,加上冬天又毫無準備
都係唔好玩命啦

本來想搭巴士返水上駅
但係走左班車唔知要等到幾時
咁唯有係到搭下一班JR
好彩9:54有一班車前往長岡
可以去返越後湯沢轉車

個車站好得意

拿左張乘車駅證明書
純粹留為紀念

結果要行返462級樓梯落返地下月台

果然有車掌查飛
其中一個原因係水上駅係SUICA AREA最後一站
以免有乘客搭過龍所以也會有職員在車上處理票務事宜
btw兩班車都坐得幾full
好多冬天前往滑雪地既旅客

也有,揸青春18既鐵膠,尤其之前果班
如果係東京出發,要坐到5:12上野開出既高崎線
(因為揸青春18唔可以搭新幹線、唔可以搭特急,不過特急都無咁早開)
咩叫夠鐘起身趕車?我完全唔夠佢地來

朝早去根室都要起身趕車
北海道係普通車黑洞 一定要跟佢時間表玩
仲要普通車班次一年比一年少

不過根室嘅車張凳算舒服嘅 起碼唔係國鐵硬凳
冇辦法札幌特急只去到釧路
咁之後又唔係無車 
下一班8點
Day 2 - 9:02 土樽駅

穿過超逾十公里的新清水隧道
穿過谷川岳
眼前的光芒迎接各位乘客
進入新潟縣了

不愧為「雪国」,雖然聽說今年雪量比較小
Day 2 - 9:20 越後湯沢 (再び)

結果又來到了 越後湯沢
不同的是今天是由在來線過來
感覺截然不同
更能感受漸漸踏入雪国的氣氛

這裡也是北越急行北北線的起始站
北陸新幹線還沒起到金沢之前
從東京出發會在這裡轉乘特急はくたか
當時最高速度為160km/h,現在已成為傳說

所以又口痕去左試飲清酒
又跌左1000大羊,今次飲下好野啦
真係會飲上癮

車站也有個溫泉
浸埋先走,感覺仲好過旅館果個
1000一杯酒?
佢呢杯4個代幣應該係400yen
飲到醉~~
巴打你PASS 換指定席票係唔係都要到左日本先做到?
想問用呢張PASS 去河口湖2日係唔係極之唔抵...
有個要10個COIN
唔敢飲,好驚飲左唔識欣賞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞