[遊記][慢速更新] 東京廣域3日死亡行軍遊

356 回覆
38 Like 9 Dislike
Day 1 - 11:30 你還嫌不夠 我把這陳年風褸 送贈你解咒

食完拉麵之後踩去一個叫「富士山下」既地方睇下有D乜
果到有個公園,得一個滑梯

轉個彎就係傳說中既「富士山下駅」
岩岩見到有班車,好彩唔係要趕車

駅名既由來係附近有一個叫做「富士山」既山
(位於桐生市相生町,標高160m,連鄉土富士都無資格做 )
https://www.youtube.com/watch?v=2FR5ekL9-GQ
相傳有人想去富士山但係搭左來呢到
搭返去富士急行既富士山駅要5個鐘
2003年富士山成功被申遺果陣
呢個車站出左個紀念入場券,順便提醒各位想去富士山既遊客唔好來錯地方

https://www.youtube.com/watch?v=VON6EEdRB34
咁呢度係無野做既
我只好在此哼唱一曲,然後揮揮夜袖離去
Day 1 - 12:00 桐生駅

桐生之旅就暫告一段落,在兩毛線搭12:01既車去高崎
呢到值唔值得去,信我,如果你鍾意食拉麵,一定唔會後悔
記得順便去埋佐野拉麵

btw東京前往桐生既直接方法係響淺草搭特急兩毛去新桐生駅
唔好學我轉來轉去
不過揸JR PASS就麻煩D,正常要搭去小山或者高崎轉兩毛線
路程相當較迂迴(雖然有新幹線就還好),無計,連埋大宮呢個鐵三角入面都係東武既地頭

我第一次去日本(2015年)既第一日就來過桐生
果陣過來既目的係要搵一個地方,睇左幪面超人鎧武想去

成日都覺得東映係秘景專家
唔知有無人知係邊度呢
Day 1 - 12:50 高崎駅

高崎為群馬縣人口最多既城市,雖然不是縣廳所在地
最重要佢擔當上信越地方既鐵道交通樞紐
北陸、上越新幹線在此分道揚鑣
在來線有高崎線、両毛線(前橋直通上越線、渋川直通吾妻線)、信越本線、八高線共6條線路系統
還有上信電鉄一條私鐵 (東京廣域周遊券能用,可以去世遺富岡製糸場)
係一個留宿既好地方,前往輕井澤及越後湯澤皆輕而易舉
也可以訪問群馬縣,群馬縣觀光資源其實十分豐富
另外展覽場地MESSE群馬將會在2020年春季落成
希望大家追event果d唔好俾人派去果度啦

高崎駅本身可以消磨一下時間
有商場有星巴克,仲有AEON STYLE
仲有大大間賣當地物產既舖頭
所以我都hea左陣,因為計劃起碼兩點半先搭車
但就無食lunch既意欲了

另外本身都有個景點叫高崎白衣大観音
應該就唔係好遠,搭巴士去
不過我唔記得有咁既地方,唔係既話去埋都好

按原定計劃,會經越後湯澤到傳統中既土合駅
待續
感覺高崎好少外國遊客
終於到土合站
鎧武個森林
點解去3日咁少,冇假?
咁本身真係無咩吸引力,個名又響唔起
(雖然老實講,好多城市本身都無咩好玩,例如名古屋)
睇埋落去先
換左工
10日果次係裸辭既事
lm
識貨呀!!既然有緣講埋當時發生咩事啦

果陣係我第一次去日本(真)
其中一個目標係探訪下一D拉打既聖地

平成28年7月某日,前一晚香港正值8號風球
18:15班機成功起飛去羽田,係果度食左吉野家訓左一晚之後
臨時決定加插行程,搭JR高崎線到位於北埼玉既本庄

第一個景點就係周圍都有既紅磚倉庫
呢個也就是鎧武隊既基地

跟住臨時搵到條路線巴士去伊勢崎,再轉東武線到太田
因為坐JR好似好兜咁,可以推斷會有較好方法

跟住睇完觀光案內,行路去了金山城跡行一圈
(難度就同元朗行去大棠差唔多)
竟然係日本百名城之一,好彩山頂有洗手間同埋汽水機
覺得日本呢方面好偉大

晏晝落山到隨便搵左間小店食上州太田燒
諗返起都真係好好食,同富士宮炒麵有得輝架

跟住掙扎之下都係決定冒住天黑去埋藪塚
也就是那個森林,本身係個石切場蹟
諗返起都痴QB線,竟然去左個完全無人既地方

最後搭左區間快速(好似係返淺草)
坐左成兩個半鐘
我第一日去日本就係咁
Day 1 - 14:30 高崎駅

返主線,跟住就去土合駅,搭新幹線去越後湯沢轉返在來線wug返過去
因為土合駅班次好少所以果陣得返呢個方法

E2系

好快就到左越後湯沢,車站指示竟然有泰文!!!
live
Day 1 - 15:00 越後湯沢

到左之後我就去左俾站內既土產吸埋先
畢竟到左新潟県,睇下酒同米都係指定動作
不過睇睇下發現唔L對路
聽到轟隆一聲,跟住我再跑返去改札
望下時刻表,diu呀!
我唔記得轉車!
金翅仆街喇!

電牌無左班車,月台都唔駛跑上去喇
就咁,我要滯留越後湯沢

咁唯有出去鬆下啦......

出去行兩圈,係雪,係雪國呀!
都好多野可以食下咁,但係我碗拉麵仲未消化完
而且今晚仲要開飯...

咁行返入車站,繼續行
發現有D好玩既野

係清酒呀!
擺低500YEN就會俾5個銀仔你
點飲都得,一下係100ml
結果我飲左1000YEN

聽講呢個係最多人試飲既野
上善如水,原來係呢到湯沢做既
名稱就來自老子:上善若水,水善萬物而不爭
不過認真無改錯名,連我唔識飲都知呢個係水

咁點算好?土合駅就去唔到了,下一班等好耐仲要天黑
搭的士?成20km,我都懶得計幾錢了,至少可以買多張PASS
所以唯有直接去水上check in啦

有PASS,咪搭返新幹線掉頭囉.....
待續...
越後湯澤真心好行又可以影陣相 買下手信 唔記得上車好合理既
係喎睇番第一頁見到你係第二日先去
又要再等
去土合最好都係越後湯澤出發來回
咁就唔駛行上四百幾級樓梯
lm
但係如果唔係為左果4百幾級樓梯咁去黎jomud
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞