[遊記][慢速更新] 東京廣域3日死亡行軍遊

356 回覆
38 Like 9 Dislike
Day 1 - 7:25 東京駅

跟住落來就要行使PASS效力坐新幹線到大宮
有8分鐘,仲夠時間劃位
明明條友篤機俾我都係7:32 Yamabiko
點知個阿叔俾左張7:36 Komachi我 乜廣域券唔係唔搭得架咩
我話NO NO NO,叫佢俾返7:32指定席我,我趕時間呀diu

循例都影下E5 E6啦,角度好難拿

7:57去到大宮得5分鐘轉車
好多人跑步有點困難
live
睇緊
見到都覺得緊張
睇見都辛苦
睇字都覺得緊張
巴打咁好腳力 我見到頭兩日已經唔想行
睇字都覺得好忙,又好緊張
去個旅行咁撚辛苦jm9 ?
睇字都覺得極限
Day 1 - 8:00 大宮駅

大家坐穩,老司機繼續開車

一落到這個紅色月台,特急就已經來了
JR東日本253系,是以前成田特快使用的車両
現在的1000番台為2011年翻新後的樣子

不是起站上車,影相困難好多,還是趕緊進去吧

不錯的座席,還可以充電
背包是老朋友Osprey 30L,上次陪我走過整條山陰本線

乘客不少,相信大部分都是前往日光

列車在JR栗橋駅停一停後 (但不會開門)
就會切換到東武日光線
主要為東京副都心地方出發的乘客提供便利的方式前往日光等地
比起坐新幹線到宇都宮划算很多
Day 1 - 8:00 栃木駅

到了栃木,車尾都影唔到

出閘時就咁拿返JR廣域券出來,職員黑人問晒號咁
呢到係東武線,又唔係指定既東武日光—下今市—鬼怒川温泉的自由區間
所以呢到唔係張PASS既範圍

拿埋張特急券出來,職員望一望貓紙就放行了,睇來會用呢種方式既PASS客係極少數
張貓紙應該仲有寫外國人用既東武PASS可以在栃木下車
(唔知依家仲得唔得,改左版送埋明智平纜車之後搵唔返呢個附註)

https://www.jreast.co.jp/multi/pass/tokyowidepass.html
話說JR東京廣域周遊券​網站改了版 (雖然變得好唔friendly)
但關於這特例似乎寫清楚一些了,以前中文翻譯寫得幾1999

東武鐵道線下今市~東武日光、鬼怒川溫泉間的普通列車(含快速)亦可搭乘。
「栗橋~下今市間」僅可搭乘與東武鐵道互通直達的特快列車。*

*無法搭乘以東武鐵道線為起訖站的特快列車。
出發站或目的站其中之一為JR線車站時,方可使用JR東京廣域周遊券搭乘東武鐵道。

所以大宮ー栃木的情況,即使栃木(東武)不是自由上落的範圍也可以通過
但是東武日光ー栃木就不可以,首先JR是無法幫你劃到東武的特急券

轉個身就是JR両毛線,這條線應該係我最有感情既一條路線之一
第一次日本旅行就已經掂到呢條線
第一次是因為新海誠作品既影響下拜訪
沿線有很多鮮為人知的風光,也不會遇上遊客,除了某些個別景點

待續
Day 1 - 8:50 栃木駅
起身趕車喇
LM
好痴線
去個旅行都咁辛苦...

不過羽田mono真係唔駛咁驚趕唔到頭班既...
LM
辛苦過返工
驚駁唔到両毛線咋話
咁三日快閃嚟講又唔係非常趕
巴打點解唔上網劃定位
本來就唔預搭到既車就唔劃啦
成件事真係好好彩
回帶 - 平成28年1月 両毛線:岩舟駅

那時是我第二次去日本 (沒錯,遊日歷5年也沒有)
也是第一次用JR廣域券,主要景點是日光以及両毛線

新海誠作品秒速五厘米(2001)的聖地:岩舟駅
女主角明里曾經居住的地方,其後舉家搬了去種子島

然而現在已變成無人駅
但可以自己拍IC卡出閘,好似輕鐵咁

秒速五厘米,背景為90年代的東京
主角貴樹要去找住在栃木市的明里
當時還是要查時刻表的年代,也未有湘南新宿線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞