[遊記][慢速更新] 東京廣域3日死亡行軍遊

356 回覆
38 Like 9 Dislike
我記得呢間東橫inn開果時google map比人屌到9彩
WHY
好似係無水同埋check in等得耐
而家應該無野啦
lm
倒是覺得check in果陣班staff塊面幾西下...
可能因為夜喇
Day 3 - 6:30 東横イン 富士河口湖大橋
終於到Day 3,最後一日即係完結篇

起身,大大的富士山就在眼簾。

房間睇唔睇到富士山就完全講運氣了,因為房間係無得揀的

跟住落去食早餐,好似大學canteen咁

早餐就預左hea,不過都叫做有ほうとう食
我上次等唔切,自費去東京站先換
想問下北陸係咪即係去到新函館柒斗?我好想搭雙層新幹線但一直實行唔到
唔係柒斗啦
係新函館北斗
我講緊嘅北陸新幹線係去金澤
去函館嘅係北海道新幹線
同埋北陸新幹線冇雙層e4
要搭雙層要搭上越新幹線嘅max班次
係喎自膠連北陸同北海道都搞錯
唔會 上年五月試過用呢張券即日來回輕井澤
而且最重要嘅係
一程來回已經回咗本
個零鐘真係好近
Day 3 - 6:50 東横INN 富士河口湖大橋

各位真係好對唔住,呢排明明home office太忙太無心情
仲好糾結下個月應唔應該決行
唯有依家打返遊記散下心

要再講多次,呢間東橫服務認真誇張

天光,當然是check out啦
仲要繼續趕車架嘛,你話係咪喇哈姆太郎

總結返,如果想去河口湖但又住唔起湖山亭之類既地方
呢度絕對係一個唔需要用腦既選擇
單人一晚都係5千幾有交易
Day 3 - 7:00 河口湖大橋

十分鐘路程就見到大大個🗻了
前日去完富士山下,今天終於到了真正的富士山

呢堆機正 ,東京市區得番新版機玩

樓主神隱大半個月打出得咁短既文

富士山,數數下都見過幾次,冬季比較容易欣賞不帶雲采的富士山
第一次就登了頂,但接近頂上頭不斷在痛,所以沒有留下甚麼照片

平均而言要看到富士山,清晨是最理想的時間
此外黃昏的也很美,如果天色姿好

富士五湖地區的巴士路線,令無數人摸不著頭腦
以主要觀光路線體系分類
紅線 (河口湖周遊線),最受歡迎路線,終點為大石公園。原則為15分鐘一班,然而明顯無法應付近年澎脹的需求。另也可以乘甲府線前往湖西以及湖北地方,還會停一些觀光線不會停靠的巴士站。
綠線 (西湖、精進湖線),比起紅線已經少很多人,循環線形成運行,路線較迂迴。絕大部分乘客都是去西湖。西湖里根場有富士白川鄉之稱(笑)。
藍線 (本栖湖線),為前往冰穴風穴的快速線,但當中只有一班能真正進入本栖湖(千円富士觀景點,屬身延町部分),而且不在任何周遊券範圍內,否則從「本栖湖」巴士站行路去要40分鐘。另有四班車前往富士宮及新富士。如遇上連休,這線會成為塞車黑點。
富士湖號 (山中湖線),班次較稀疏,順逆時計各隔兩小時一班。另有部分路線如御殿場線能到山中湖旭日丘,反而湖北能看到富士山的部分,班次就令人棘手,故大部分人去山中湖會選擇自駕。
世界遺產LOOP線,我未搭過。不過從今年3月中開始,富士急行線所有特急都會停下吉田駅,方便遊客前往新倉山淺間神社,也就是日本旅遊廣告常常出現的畫面.jpg。

觀光巴士9時才會有車,然而未到8點,我就上了巴士,還包了車。
下個站已經是一堆湖邊旅館的地方,有乘客上車了
Day 3 - 8:00 河口湖駅

數數下都好似係第四次來到呢到
早上的河口湖人不算很多,雖然今天是星期日

想在這裡劃大月-新宿的指定席
但counter姐姐說8點半才可以做到
夠鐘去到撞正另一位哥哥說不可以,睇來佢係唔識野
結果唔夠時間劃位,因為我要搭8:37班車

無了假日快速實在太可惜
依家要硬食特急,不過實在很多外國人補錢都要搭
賺到fat fat啦
東京廣域本身都包富士回遊,無問題啦,不過好易爆

好似假日加開個班特急唔係富士回遊隻車型
上星期又係買咗JR Tokyo Wide Pass行下 (本身住日本)
富士回遊幾乎無人搭, 包車咁制
長住有得買PASS?
只限Tokyo Wide Pass 一張,其他都唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞