[遊記][慢速更新] 東京廣域3日死亡行軍遊

356 回覆
38 Like 9 Dislike
Day 1 - 10:00 桐生駅

其實就仲要轉多次車先可以抵達間拉麵店
咁睇下地圖先

要搭私鐵わたらせ渓谷鉄道 搭一個站先去到最接近既車站
on9都要,行路先2km
但係都要等到10:05先有下一班,其實行都唔差幾多,或者索性飛的

跟住想拜訪既富士山下駅都係打算行路去算
然後又要搭另一條私鐵上毛電鉄返去西桐生,再行路返去JR站
又或者課多D搭去另一邊終點中央前橋都得,再諗辦法返去JR前橋駅
咁樣加加埋埋對時間既控制都變得好緊張,因為miss一班就至少呆等半個鐘,不過半個鐘老實講算小事,同埋呢部分已經預鬆左時間,因為排拉麵時間真係無得估

食完拉麵計劃係直落両毛線終點高崎再決定點
然後行程就無咁趕了,只要6點前去到最終目的地「水上」就得
地方細細竟然有4條鐵道公司咁複雜
所以畫埋路線圖俾大家睇,嘗試俾個full picture

(應該至少畫埋大宮出來不過開始懶了)
Day 1 - 10:00 桐生駅 (續)

提供:桐生市民活動推進センター

上一篇應該就無咩人會認真睇架啦
所以正當原本要很苦惱到底要點樣繼續搭車/行路
眼前出現了一個大綠洲,而我當初plan行程居然忽略左既野
\ 遊日神物,租單車 /
桐生市民活動推進Center原來有得租單車
而且有電動單車租,只是以我既路線就唔太需要了

係申請表畫隻龜就可以出發了,十分順利毫無為難

即刻成個人興奮晒,明明凌晨機都唔係好訓到覺
搭車又轉來轉去訓唔到覺

又可以踩單車了,LET'S GO!!!拉麵我來了!!!
冇咩心情

睇LIVE

唔一定搭鐵嘅
如果有巴士都可以搭,2km做步兵都成半個鐘
利申矮撚爬唔上啲單車
應該7-9月最攞命
諗住4月中去山陰
出年六月中尾有假想去東京行下
準備破財
東京站我試過,係無乜人,準時7半到排第2個
山陰正呀喂
6月係傳統旅遊爛季(尤其日本),唔會有咩事
又唔係比賽足全年...
本身20-30分鐘行路變5-10分鐘係開心好多
只怕風雨
上面都講真係出東京,品川好過
去旅行仲趕過返工真係不了
Day 1 - 10:10 渡良瀬川

踏單車沿住桐生大橋
穿過位於北關東地區的渡良瀬川,為利根川水系利根川支流的一級河川
部分沿住わたらせ渓谷鉄道,為現存的關東秘境系鐵道線
起訖為桐生及間藤,終點可以轉乘路線巴士沿住国道122号前往日光,為探訪日光的一種另類途徑
也有「小火車」等等觀光列車運行(哎,嵐山那個我都未搭過)
詳情可以瀏覽官方網頁:https://www.watetsu.com/

這裡也能遠看日光山脈,其關東最高峰日光白根山已有積雪

唔賣關子了,下一篇就係期待已久既拉麵。
Day 1 - 10:15 ラーメン芝浜

終於,終於!來到了是日第一個「景點」
會咁樣專程遠道而來呢個世界可能只有自己了
才10點 而已,旅行來講算很早吧
不過呢間係7點開門既,建議係10點之前來食
因為,呢間野係賣早餐既,叫「朝ramen」
而且,10點後來係唔保證唔會提早閂門
有實力既拉麵店好多都唔憂做

所幸,我來到既時倏係無人排隊既
鄉下地方嘛,又不是土休日

第一次來都唔需要點諗,喊第一個item或者最大隻字果個就係架啦
就試試他的小麦三昧到底係乜鬼野
羽田又唔似成田咁要趕住用pass坐nex,點解d人唔出市區先買?
第一碗 (cfu會等你食完第一碗再上第二碗)

まぜそば
google會搵到台湾まぜそば,來自名古屋的油蕎麥麵
不過呢個睇落又好一樣,利申未食過台灣拉麵
麵條係香到爆炸,東京都幾乎唔會食到
唔想連出市區果程都蝕
成田咪仲on9,7點9先有第一班NEX
坐千YEN巴士已經到左東京駅啦
第二碗

沾麵食開都係魚介味多,都食到厭
不過呢個係用當地辣味蘿蔔加上自家製醬料造出來的汁
好似食蕎麥麵/烏冬咁點下點下,好鬼過癮
最後一碗

我真係食緊早餐?仲睇唔開加左白飯
加白飯係幾正,有得喊白飯就多數預你倒埋落去
不過都要睇下D湯夾唔夾啦
而唔係唔知邊D content farm講到日本食拉麵一定要加白飯係習慣

我仲轉左担担麵,明明係中華野(?)但淨係響日本食過
担担麵會令到個湯咸D,我估就唔係人人都岩

食完呢三碗野今晚仲洗開飯既
同埋我決定取消晒剩返既拉麵行程,因為再食都唔會超越到呢三碗野
群馬縣至高拉麵 (也是該歸唯一拉麵百名店),實至名歸,diu打成個關東圈
https://tabelog.com/gunma/A1002/A100201/10014488/
都內啲麵又真係冇乜麥香

有冇去過饗くろ㐂?
唔係想講呢間舖,而係想講黑木大將早排去過一間唔使攞籌嘅朝ら,七點去到人哋舖頭門口
影響價格既時間係比奧運時間長好多...
下 點解 咁係幾時至幾時
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞