[遊記][慢速更新] 東京廣域3日死亡行軍遊

356 回覆
38 Like 9 Dislike
東京廣域pass 洗唔洗補錢坐?
夜晚反而比較難影車
快速指定席,唔需要補錢
不過重要係事前book到位

仲係覺得好迷幻

返入車廂,有個書櫃

抬頭仰望是這樣的
Day 2 - 16:18 JR鉄道最高点

繼續上路

列車會提醒大家將要通過JR鐵道最高點
就係呢碌野啦
影個相當自己踏足左
Day 2 - 17:00 比宇宙更遠的地方 小淵沢

歷時兩個半鐘終於搭完了,好滿足既一程

臨走影低張靚凳先

小淵沢呢間駅弁好出名下
不過我選擇直落食正餐 (雖然原來又無食lunch...)
樓主新年快樂

夜晚去到最高點
個站而家靚左咁多嘅

有次上完野邊山食左呢間
有咩咁名物
Day 2 - 17:10 小淵沢駅

繼續旅程
BYE BYE高原列車

HELLO 阿梓
Day 2 - 17:40 甲府駅

應該係第三次踏足呢到,不過每次都路過
可能係因為所有阿梓同埋KAI子列車都一定停呢個站
(以前仲有超級阿梓)
話說以前鍾意將特急名加上SUPER係90年代興起,唔多唔少都有受到任天堂既影響 (XD)
雖然第一個SUPER應該係88年JR九州既SUPER有名

呢到也是山梨縣縣廳所在地

咁岩呢到開府500年有個小型展覽,好無聊咁入去望下
幾好,唔錯
Day 2 - 18:00 奥藤本店

第一次來甲府係河口湖自駕過來(利申車手唔係我,差D仆落山)
果陣食左鄉土料理小作,ほうとう(餺飥)好好食
ほうとう係一種類似山西手打麵質感既麵條
配上以南瓜為主既雜菜湯底
以日本吃素有D難既地方,真係好正
喊埋山梨葡萄酒係一絕
https://tabelog.com/yamanashi/A1901/A190101/19000007/
小作,以ほうとう為主打,也有很多其他選擇
基本上山梨名物都能吃到
河口湖都有分店,不過唔自駕就唔太就腳

至於另一間應該比較知名既係ほうとう不動
本店在河口湖北,不是湖北

都幫襯過一次,呢間就真係專門做ほうとう,主菜無其他選擇
我個人覺得小作好食D
https://tabelog.com/yamanashi/A1903/A190303/19000116/

所以今次試下另一間名店,食下第二D野

奥藤本店,要等位
我想講其實無食lunch……好肚餓呀

咁等左三幾個字終於入到去
一個坐霸左張4人枱,睇來日本人應該好介意搭枱?
覺得有點唔好意思...
不過多人既話通常都飲酒吹水,而一個人食通常食完就閃
所以應該都無所謂

無論如何我鼓起了勇氣,今晚既主菜要上了

甲府鳥もつセット 1,300円
鳥もつ,直譯應該可以叫雞雜吧
咁呢到就應該係用山梨地雞
其實我係連雞腎都未食過,所以要鼓起勇氣

又幾好食,咸咸地,D肉幾有喜感
有無人可以話我知鳥もつ有咩野,因為我平時唔點食呢D野
最多係食牛雜
不過食完覺得有D熱氣咁,下次(如果仲有)都係食返ほうとう
起碼感覺滿足D
https://tabelog.com/yamanashi/A1901/A190101/19005771/
Day 2 - 19:00 武田信玄像

又係時候跟甲府道別
希望有機會可以好好探訪呢個地方
至少去個武田神社及御岳昇仙峽

甲府去河口湖,可以搭JR去大月轉富士急行
但我就係唔鍾意呢種缺乏美感既路線,而且當地人都唔會咁做
所以我決定俾錢搭巴士,試試由山路爬上去河口湖

巴士遲左D到,市區都幾多車既緣故
個毒L車頭位俾個廢老霸左
不過都唔緊要啦,夜媽媽無咩好影

總言而之是日既行程差唔多寫完了
感謝各位既耐性

待續
有巴打去甲府聖巡又係話ほうとう好食
有機會試下先有機會試下先
Day 2 - 20:30 河口湖

搭巴士去河口湖,感覺好似去大澳赤柱咁高低起伏
個零鐘很快就到了目的地
(不過單是去到JR石和温泉駅就半個鐘,可以先搭JR過去比較好)
盛惠1500YEN,都唔係平,呢到1950YEN就出到新宿了
呢條巴士條好處係由河北返去車站,如果住沿途地方就唔需要再轉車

我在這裡下車,係天上山公園纜車站果個位
然後慢慢行路去今晚既住宿地點,一邊感受夜晚河口湖的寧靜與風
Day 2 - 21:15 東横イン 富士河口湖大橋

終於到了,係2019年新開既
拿拿臨check in吧,畢竟也開始攰了

跟住就上去了,呢間野仲要分A座B座

嘩間房好靚!呢個唔係我認識既東橫INN!
可惜呢間無大浴場。。。我自己去日本有得選擇都會選d 有大沿場,一個人唔多想自己係房沖涼
巴打你係河口湖個日係星期六日?冬天星期六日晚好似會有花火?
你太天真了

呢間東橫比較特別,係有大.浴.場的!
果期未有煙花呀

有來往大月駅shuttle bus
就算高級旅館都好難會有呢種服務....

有睡衣拿,好過First Cabin那些好多...

徒步範圍有齊Fami、Lawson、7-11
仲有部啤酒機,一杯200YEN
End of Day 2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞