[盡LIVE] 穿越對馬海峽 完走山陰本線 [釜山-下関-京都]

265 回覆
20 Like 3 Dislike
是咁的,之前有篇令和元年遊記仲打緊
可惜已經到左新旅程既開始都未寫完
係度講返聲對唔住先

一直都想坐船去日本但郵輪呢味野真係唔岩我
所以唯一最正路可以依靠海路前往日本既方式
就係去釜山搭船去博多或者下関
當然你喜歡還可以搭去只有50km之隔既対馬島(比田勝或者巌原)
但現時唯一夜船就是関釜連絡船,而且歷史最久
然後就會買一張車票搭晒成條山陰本線,由下関去到京都
下関之前去過今次會skip,係個值得一去既地方

跟住就會一直前進,唔返轉頭,盡量去不同既景點
山陰既景點比想像中多,希望可能介紹下
今次行程唔用JR PASS,因為JR西根本無一張PASS包埋成條山陰本線
而且買單程券可以途中下車,唔需要每次都買飛又慳到錢
山陰本線是現時最長的「本線」,總長超過670km

今次其實無咩心機去
一來呢期真係唉,發生太多事,情緒都有D唔穩定
二來呢排仲病病地,偏頭痛咁
加上呢期天氣預報都唔明朗,好可能最後會CUT走D難去既景點
但基本上唔會改住宿地點了

今次盡量LIVE啦
希望唔會手機無電/無DATA/UP唔到相etc

臨訓前最後一句:
呀~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
假設你堅持要行晒成條山陰本線既價錢:

下関-荻:2460円
荻-出雲市:4650円
出雲市-鳥取:3890円
鳥取-京都:5730円
京都-大阪:590円
大阪-臨空城:990円
臨空城-關西機場:370円

如果由荻開始計,去到關西機場總共要16220円,你買張4500円既山陰&岡山pass同9000円既關西廣域pass,總共只需13500就包晒呢段路程了
假設你堅持要行晒成條山陰本線既價錢:

下関-荻:2460円
荻-出雲市:4650円
出雲市-鳥取:3890円
鳥取-京都:5730円
京都-大阪:590円
大阪-關西機場:1190円

如果由荻開始計,去到關西機場總共要16050円,你買張4500円既山陰&岡山pass同9000円既關西廣域pass,總共只需13500就包晒呢段路程了
如果全程搭普通列車,其實可以9830yen搞掂
下關經山陰本線去京都677公里,可以用途中下車,5日有效期內無限上落
呢個係幫樓上科普
另外希望樓主坐普通車唔好坐到爛屎忽
冇留意原來萩之前係換唔到山陰岡山pass,同埋關西廣域pass其實唔抵,當我冇講過。除非樓主係可以由姬路轉去京都既就買廣域抵
夠7日可以買青春18

又係大種黑衣之選hkexprezz
九巴673就搭得多 UO673就第一次

好肚餓,陣間可能要叫餐
重點係唔想左砌右砌
我開得pass一定係洗盡佢,而唔係慳小小

仲有我唔想搭無咀HARUKA,今次放過我啦
依家9用底點用呀ching
仲有開得青春18玩法會變得好唔一樣
預左坐到手patpat痛
Take off

因為sim卡問題搞左成鐘
仲reset左部iPhone

Anyway上左輕軌,個銀仔幾靚

前面展望,前面就是釜山廣域市

好快到左終點沙上
lm

跟住搭地鐵去火車站
仲有冇波音929坐,好似就換新船

去到龜浦驛搭瑋個站去釜山
時間都唔早

呢到買車飛簡單好多

原來車站係無閘既,就咁行上月台

影左陣車+食左陣風終於等到ITX-新村
等級相當於特急

座席好豪華仲有得un腳

到左釜山驛,幾大,但無時間行街了

搵左陣先搵到需要既出口

落樓梯再過條成個太子道西咁闊既馬路

先仲有500米,慘過東京駅轉京葉線

釜山港應該係呢舊野啦?

到!

拿拿臨換返張飛先
船已登

由於好難影到船身,登船橋掛晒布廢事大家selfie頂住晒
所以我影個模型當係

呢到我今晚訓覺既地方,十人房,自己爭位坐
唔好同我講黑色舊野係枕頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞