[遊記][慢速更新] 東京廣域3日死亡行軍遊

356 回覆
38 Like 9 Dislike
Day 3 - 8:37 富士登山電車

是日重點之一,水戸岡銳治設計作品

車內好靚,不過佢之後再設計既新車都係咁上下樣
開始無咩新意
五輪果期出期間新pass,12000YEN去到青森
到時記得玩
Live 了

循例都港女自拍下
live左,每次死亡行軍之後得到一疊特急券感覺好好
hello 超高校級的霧切響子

沿途有架好7樣衰既觀光列車
佢前身係小田急浪漫列車
呢架唔係Romancecar嚟 係前國鐵165系
退晒啦喎

貼埋紅色車卡~
不過呢班班次實在比較西
好唔遊客friendly,所以乘客唔多而且都似係當地人
Day3 - 9:40 大月駅

大月沒甚麼出名,最出名就係佢係一個轉車站

但今次來呢到有另一個目的
首先趕上5分鐘後就開出既路線巴士

巴士空空如也,即係又包車
Day 3 - 10:00AM 山梨県立リニア見学センター

15分鐘巴士,來到呢個鄉下地方。

Live jor
可以行幾耐磁浮館

跟名古屋果個唔同,呢個係一個縣政府既設施
所以可以睇既野相對少好多,主要就係呢個了

可以入去望下兩眼

而呢個作為實驗線既一部分,當然有機會睇到真車試行
但十分遺憾,我來既時候係星期日,所以當天唔會見到任何測試

咁作為縣政府設施,當然都sell好多呢個中央新幹線會對山梨縣有咩好處
好強調甲府會加入都心30分鐘圈
但當然理想還理想,現實就係都心正常30分鐘車程只係500YEN上下
中央新幹線我諗要5000 (暫時推斷係新幹線Green再貴小小)

差唔多每個鐵道館,例牌都有個鐵道模型
圖中就係未來既山梨縣站,位於縣廳所在地甲府比較南一些既地方
位置就唔係太理想,但相信有都好過無
目前甲府去名古屋,特急轉新幹線都要至少3個半鐘,十分麻煩不如搭巴士

咁個館細細都會有些科學展示俾各位觀眾
例如呢個超電磁能線實驗, 都幾過癮
當中仲有好多我聽唔明既解說,因為我當年Physics係肥佬既
Day3 - 10:40
呢個館比起名古屋果個細好多,當然本質都唔同
同埋因為巴士好西既關係,我好快就走左繼續趕車

如果大家有心來記得要平日來,確定果日有試車實驗先好去
不過官方就唔會話你知幾點試車既,終歸都係要睇緣分

搭巴士去最近既火車站禾生,平過返大月少少
同去程一樣,都係一人包車
途中可以清楚見到條實驗線啦
Day 3 - 10:50 富士急行線 禾生駅

幾分鐘就在所謂禾生駅落左車,但係要再過天橋轉個彎先到車站
跑到我死下死下
亦都係第一次利用富士急行線既鄉下細站,好彩拿廣域PASS入去順順利利

入到來就有張幾靚幾有特色既凳
總算鬆一口氣
Day 3 - 11:00 大月駅

話咁快就返返來大月
沒錯就係搭左呢架好似米田共咁款既土豪金車返來

我一直都覺得湯馬士好樣衰,sor
然而佢已經成為左富士急行既代表性吉祥物啦
半個鐘睇完咁快
3日寫左3個月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞