[遊記][慢速更新] 東京廣域3日死亡行軍遊

356 回覆
38 Like 9 Dislike
9HEA,睇下雪
老實講個零兩個鐘等車時間唔算長
土合駅一日得五六班車
佢唔會識事後扣數架
想問吓樓主上越線嘅車有冇用車上整理券?
諗緊一日去哂新潟越後湯澤土合,再返淺草,會唔會太chur純粹想搭e4,現美
車上好似無整理券拿
查飛都唔理我
夾到時間咪得
不過淺草
想攞土合整理券
乘車駅證明書太過異類
都係去上野姐,5分鐘metro
轉車煩
有幾異類
唔同地方有唔同特色
Day 2 - 12:00 中軽井沢

中午,行程終於到了一半
輕井澤的景點其實就比較鬆散,也就因此可以讓人消磨時間
今次我來只是攝時間,就坐了信濃鉄道到中輕井澤

行15分鐘左右就到了這個石之教會
因為不知為什麼台灣人都喜歡來,所以好奇一下

然而是日有喜,摸門釘了

另一個是輕井澤高原教會
同樣,裡面有儀式在舉行,所以修女只能讓遊客在門口影相
過了一會連門口也不能逗留了

跟住死死氣返去車站

搭車走人
Day 2 - 14:00 小諸

坐信濃鐵道到了小諸
名所為小諸城跡,有櫻花紅葉的話也不錯

也有動畫作品以此地為舞台

小諸駅是信濃鐵道與JR共用車站之一
JR小海線的起點

而是次明顯就是為了小海線而來
行半粒鐘去高原教會影兩張相再行半粒鐘返車站
唔去埋SHAW教堂?
係銀座果邊,之前去過,其實都幾無聊
我對教堂一般都無咩feel,相都好似無影低

btw不過光之教會真心靚
六本木搞過安藤忠雄展,真係砌左個教堂出來
我當自己去左
真果個都幾隔涉,其實本來唔係旅遊景點
I've just got out of an onsen and dried myself on a towel and am dressing.
Day 2 - 14:30 HIGH RAIL 1375

是日重點,也是本次行程唯一搭到既JR觀光列車

2017年推出,算係新野
行走小海線全線(小諸ー小淵沢)
佐久平上車既乘客都唔少,但我當然搭足全程慢慢影相

陣間吸個印先

好靚

毒L位就有得望住八ヶ岳方向 ,俾埋角度你
不過冬天就無咩景致可言

填問卷可以拿埋支筆走
毒撚位係現場book定一早book定
之前坐過一早係ekinet無得揀位
一早book定
好似可以揀ABCD已經OK

去到爆晒一個位都無剩
Day 2 - 16:00 野辺山駅

車上就無咩特別野食,因為呢班車唔提供熱飲所以只能喊凍啡
突然覺得西日本觀光列車係食呢方面做得十分好

跟住就到左JR最高車站 - 野辺山
也是位於長野縣既縣界車站
下個站係穿過最高點後,山梨縣既清里駅

架車停三個字,而且可以途中出閘
俾足時間大家打卡
如果搭夜晚「HIGH RAIL星空」班次(冬期除外),仲有40分鐘睇星星

一出站就望住八ヶ岳方向
成個山系都俾雲層蓋住,有種另外既夢幻感覺
有種踏足真正高原既感覺呀 (係呀好多自稱高原都無乜高原感覺,例如上毛高原)
同時都好很大風,好凍好凍好凍,唔係好企得穩

呢到仲有個Lodge,有fd去過呢到睇演唱會
由東京即日來回

咁循例都係呢個最接近天空既JR車站打個卡
雖然就同JR最高點差30米,但行過去好有好一段距離所以唔啦

騎劫下星空版1375

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞