[遊記][慢速更新] 東京廣域3日死亡行軍遊

356 回覆
38 Like 9 Dislike
2日半咋
lm
3日嘅旅行,寫成四個月都未完
樓主卡左係大月駅?
樓主你係12月1x日住呢到

呢間又新又平又靚 價錢都唔差
而且位置都唔算差
仲未有更新?
Day 3 - 11:00 樓主卡了在大月駅

大月駅有專門服侍揸PASS班大爺既counter

雖然定期列車已經變晒新型E353系
但都仲有E257系行緊既

唔同既在於車內販賣無晒咁濟
以前係車上買過桔梗信玄餅同埋E257系模型

旅程其實都差唔多劃上句號了
Day 3 - 12:20 新宿駅

坐左一個鐘KAIJI 就返到人來人往既東京了
感覺呢個旅程已經完鬼左啦

站牌都多左一個新臉孔
今次最後都係無去搭相鐵直通線
Day 3 13:00 東京国際フォーラム

無耐就去到東京駅
兜左個大圈終於抵達今次旅程本來既目的地

東京国際フォーラム (千代田区丸の内三丁目)
由烏拉圭出身設計家設計
也是2020東京五輪舉重項目的場地

我其實就好少去日本睇LIVE,數數下都係四五場
Day 3 - 15:20 根室花まる

好唔容易先係東京駅搵到locker擺低自己個backpack
(因為背隻開始痛啦,同埋揹袋入live場都怪怪地)
星期日東京駅都夠晒誇張,都係去銀之鈴附近個大型locker場捕個空位
搞左一鑊泡...終於有好西食

位於東京駅南口KITTE(即係中央郵便局果棟野)
5樓的根室花丸,來自北海道東端既根室
東京來講應該都好出名
我估鬼佬旅遊書有寫,感覺中文人反而比較少
1點果陣話要等兩三個鐘,去到3點幾條龍終於消失左

有好多北海道直送既海鮮但係我唔知咩來,唔識日文
可能食得唔夠豪關係,埋單都唔駛3000YEN,明明感覺自己食左4000
點都好過去咩瘋洲市場
N年前排過築地大和,都盛惠4000
叫做我人生最貴既早餐之一,然而覺得無咩特別lor

根室花まる KITTE丸の内店
https://tabelog.com/tokyo/A1302/A130201/13153777/
Day 3 - 16:30 日比谷公園

唔知有無人同我一樣
來到東京都心就成個人迷失晒
有好多野可以做,但唔知做咩好
我對行秋葉原又無咩興趣
可能五月又來過一轉,搞到今次來到東京好似浪費時間咁

最後行左去日比谷公園,都天黑
見到小小野分享下

最後就行返入live會場坐低準備聽歌啦

感想就唔特別係度講,但都簡介下

See-Saw應該大部分人都聽過,最廣為人知就係Gundam Seed果兩首
不過最多著作既作品係.hack系列,呢個先係呢個組合經典中既經典
自從主音石川智晶自己唱歌之後就極少有呢個名義活動
呢場live係作曲家梶浦由記在18年自己開事務所後先有機會搞
目前只此一場亦都成為有今生無來世系列
5000人既場都坐爆晒,唔知以後仲有得聽......
流動牆~
上年是令和元年既開始,當時我人在松本城
今年結果變成咁

好啦拿拿臨寫埋佢
Day 3 - 21:00 仙臺たんや 利久 東京駅店
睇完LIVE都夜,就試圖返東京駅搵野食
諗起晏晝係果度搵野食係間間都要排隊,好恐怖
去到利久門口,已經話last order左,請左4位遊客走
然而之後我自己毒L一個,就俾我入去
拿拿臨注文

牛舌就同牛腩一樣,唔同餐廳食口感都可以完全唔一樣
好神奇
呢間都幾好食,但最鍾意係佢既醬
痴撚線行程
撘車時間應該>玩
最後搭了單軌返羽田,真係用盡張PASS
搵個靚位訓陣,06:35返香港

第一次睇到咁清既富士山,連山中湖都清楚可見

仲望到中部果堆山脈
飯上面嗰啲係咩嚟
埋數先

淨係運賃都過10000,料金已經報晒細數
加埋過20000,仲要有兩個位已經無用PASS
結論呢張PASS雖然得3日,但係可以玩到好癲

ご視聴ありがとうございました。
用pass幾錢?
本來10000,加左稅後10800
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞