尋晚陶君行怒屌律師,被捕者點解收費要1佰80萬一宗案件

292 回覆
69 Like 48 Dislike
如果 合拼完 無啦啦 由一單case 5個證人 變左60個證人 咁個trial 咪會長左
長左d錢咪會貴左
一個手足一個大律師 + 律師行
全部拖多幾日 你話呢
基金得果幾千萬,依家有六千幾人被捕,點樣可以做到物資/醫療/流亡/律師費咁多樣嘢?你條數點計?律師費放最後,夠咁多人用?

基金出錢買文具,或者幫人棄保潛逃,唔會畀政府涷結戶口、沒收資金?
本身收100萬 為左手足可以用到sc 班sc自己壓價 等手足用法援
點樣收番commercial rate?
6.12應該只係支援法律,醫療同自衛用物資。佢個定位一向都係援助,擺位係比較被動。

另外我見好多人都問點解要收正價,想講法律界工作者唔係大家想像中咁有錢,如果連黃律師都保唔住飯碗或養唔起啲細嘅,到時蝕底嘅係我哋自己。我哋要grow strong together,唔係一尾壓自己人價。

就好似大家去黃店食嘢會俾多啲服務費咁,點解對法律界就雙重標準?
180萬算平了
先唔講佢係咪「合法基金」,好似之前佢已經比人搞緊話佢係咪真係可以叫基金

第一,呢個post 都有人講,佢係有比錢人食沙律

第二,呢場運動有幾多手足嘅行為係「合法」?

第三,觀乎主流意見,同咁擁護6.12資源分配嘅方法,即係大家都認同呢場動革命,應該放最多資源係比律師費
收啦三毛
我認為你嘅第1點好假設性
班律政司今時唔同往日

未能認同你嘅觀點
呢個係我哋最大分別
我都好mind blown
呢半年,原來大家看待呢場革命嘅方法係差咁遠

物資
醫療
宣傳
「旅行」
律師

呢五大項目,可能係成功嘅關鍵五大
我將律師費放後,你會mind blown
我都好mind blown
以我所知,大部分合拼嘅案,尤其是上到雙位數,都好難會貴咗
最近屯門有單合拼 本身1個手足 變3個手足
1個手足本身準備 trial 打1日最多 洗10萬8萬
呢家3個 trial 隨時3日 已經變左30萬 點知唔貴啦
係呀 賺得好賺喇 遲d法律同大陸睇齊
到時唔再需要律師
咁即係要玩劫犯劫獄係咪?
1. 被捕人數 唔等如被控人數 (兩者分別係幾倍)
2.資源分配就係咁,除非你認同呢場革命 律師費應放最前(唔緊要的,但可以回顧歷史,有邊場政制革命嘅資源係放係律師費最多,而唔係宣傳同物資),唔好吓吓情緒勒索人,「吓 咁班手足咁點」

因為,資源分配出錯,就會輸,我心諗嘅係「吓!輸咗嘅話,咁班手足點」

3.好多人做緊,而又冇比人周到,6.12唔識嘅話可以去學吓人

最後,不過你哋都算好, 終於有啲「討論」
雖然,都係忽視大局咁討論,但至少 少咗人抹黑提出問題同建議嘅人係分化撚

5年後,應該有個似樣啲嘅基金
(唔係諷刺,有價值,令泛民及其支持者進步嘅建議,真係大概要5年。

08反高鐵 (陳巧文事件)
14 佔中(糾察/人鏈事件)
19年 (唉)

大家係有進步,但每次都用上五年時間
先識接受提出意見嘅人唔係分化撚
陶君行應該問點解和理非唔同勇武割蓆。
一早割左, 勇武唔再行動冇人拉, 就唔洗拉一個衰暴動就 180萬啦。
得6.12一億,我又當星火都有一億,二億可以成立臨時政府?
做到先得架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞