尋晚陶君行怒屌律師,被捕者點解收費要1佰80萬一宗案件

292 回覆
69 Like 48 Dislike
係囉,咁又拎「180萬」嚟兇人?
612 呢舊垃圾根本唔會比錢打trial 佢比錢只會比到 審訊前
而審訊前每一次 都係收緊6k
去到審訊 有duty lawyer / 法援 佢地先會收番正價 因為政府唔比 唔洗手足比
不如我又當6.12真係有一億,宜家有5000幾人被捕,我又當佢批錢好嚴,剩係1/4 claim到錢,咁每個手足都剩係分到8萬。如果好似上面咁講30萬一單係超基本嘅,所以真係會唔夠錢?
我知啊 咁點解佢拎「180萬」嚟兇人?
如果全部case 都係咁樣收費,最後會係180萬?

同埋,故意唔提合拼case, 講到好唔夠錢咁
繼續用呢個最大嘅抗爭基金,擺律師費係最大嘅優先次序?
政府比*
不要問,只要信

無論做人定上網都係啦
肯討論我啲point 未?
我言辭容或尖酸,但都有理有據
但冇人討論
首先 被捕人數 不等如被控人數

第二,最大嘅革命/抗爭基金,最大嘅資源應放係
律師費 定 物資/醫療/流亡?
老實,廢陶不嬲講嘢都係一知半解,對上一單佢屌杜生大家仲記唔記得?612好多時綁手綁腳係因為一唔小心就會俾銀行取消戶口,嚴重嘅可能會被沒收晒d錢!
咁個收費佢係收緊邊個先 收手足? 收法援 ? 收duty lawyer? 收612?
但我所知 180萬定18萬 如果講緊審訊既話612都係唔會比
但如果你搵sc 同你打幾日緊係要 講緊人地平時收緊70萬80萬一堂 呢家收30萬 仲要問法援拎啵

同埋合拼case有時仲煩 因為你證人多左 個大律師又要搞多兩日 仲撚貴
最記得佢當年老花叫掏鳩含
合拼case 係會有其他衍生費用

但我未聽過會貴過唔合拼而分開打囉!
醫療 612係全包 幫手足跟既律師行會claim / 手足自己可以claim
流亡你又知無 以我所知被捕手足可以claim生活費 但好多自己有手有腳唔想claim
同埋612係幫受傷、被捕人士 唔係提供物資
咁70-80萬搵好律師夠哂啦
180萬實收貴
本身二日 trial 一個手足 律師費 1日10萬 = 20萬

合拼完 打4日 4日10萬 已經40萬 未計另外合拼既手足個律師都x貴左
問題係佢係個"合法"嘅基金
俾錢手足流亡,實比政府搞
最簡單話你啲錢唔知點用,
話你洗黑錢
直接凍結啲錢
咁就完la
我知有幫

但其他費用加埋有冇比律師嘅十分一?(或打算比)

所以,成場革命,大家比咗最多嘅錢就係用咗係律師費上
正正常常搵個10年 資歷咁上下啦
但有d 大單野 例如 上環暴動
要用到sc 去打 咁一個sc就一定貴架啦
幫人就唔好收番commercial rate啦
即係而家有個case,10個手足合拼,要比嘅律師費,係會貴過10個分開打???
你覺得對手足黎講搵個好律師唔係最重要?
一個私人律師 講緊見親面 + 過堂 3萬3萬咁收
去埋審訊隨時手足自己比2,300萬
呢家手足一蚊都唔洗打 唔係唔重要啊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞