尋晚陶君行怒屌律師,被捕者點解收費要1佰80萬一宗案件

292 回覆
69 Like 48 Dislike
客觀d睇 咁咩價係雙方同意既姐 你覺貴咪搵第二個差d既律師 一分錢一分貨姐
被控嘅手足係唔駛出錢
係6.12 比
但6.12嘅錢係邊個比?
係其他手足比

因為其他手足,捐錢嗰刻,就決定咗將資源分配嘅責任交比6.12

而事後大家屌6.12資源分配失當,就被指分化

你明白問題所在未?
其實大家屌緊嘅係
「屌!信錯人了」

唔係話6.12係奸,所以信錯。
而係失望6.12咁樣分配資源
你用劉細良嘅意見 就會好多人討論架啦
黎黎去去都係果班人係度屌ja ma
係想幫大家搞清以下概念:

「6.12基金並不是革命基金,唔好表錯情,因為,佢用途主要係比律師費,去打官司,唔係搞革命」,「而呢啲官司大家知道係呢種司法制度下,勝算有幾大」,「而嗰啲律師唔會義務,唔會象徵式收費」

我只想令人知道以上事實,唔好比人情緒勒索
亦唔係叫人消極,咩都唔做,

而係將資源放係「宣傳」、「物資」、「醫療」
而統籌呢啲資源嘅組織,係好多好多
你爬吓post ,打眾籌/捐款實搵到

政治、革命,唔係分邊個忠就撐,邊個奸就屌

死咁多人,傷咁多人,唔好當玩啦
「佢都係出於好心啫」就唔駛屌?

資源出錯,提出合理啲嘅資源分配方法
呢啲叫理性

你唔認同我建議嘅資源分配方法
就請你唔好再將呢半年 看成「革命」
因為你選擇咗認同將大部分嘅資源
分配係「打官司」

最後,即使你唔看待呢半年係革命
但等緊打官司嘅義士,同你諗法唔同
佢哋被告暴動嘅原因,就係因為以為你哋好多人係將呢半年睇成「革命」
如果無<612>,就有六千個受迫害的政治犯.
有咗<612>,通通變為暴動犯.
一支堅狗加二十粒豆
頭尾打半年收八十萬

律師費計法係你願羅幾多錢呢買自由
事發生左係要負責任既要洗錢實架啦

當每月1萬 告得入要坐十年既
咁用百萬打官司又有咩問題丫

接得呢種官司
唔好話去大陸

連帶國家都去唔到
同大陸公司有關既
工作都無得接架啦

革命不是請客食飯
錢解決到嘅問題已經唔係問題
下,義務律師原來要收費㗎
一間律師行有唔同職位員工包括律師,秘書,receptionist, clerk, messenger,部份律師樓仲有見習律師, tea lady, 會計等等
大律師chambers又會有其他職位同員工,譬如秘書,pupil等等
港島區燈油火蠟好貴,部份甲級寫字樓呎租講緊過100蚊1呎
亦因為咁好多行都頂唔順租金放棄中環office,寧願搬去黃竹坑/鰂魚涌

至於一單官司唔係剩係得上庭
背後仲有書信往來,睇案件資料,做research,睇案例,開會等等
呢啲全部都係時間
係唔係分案唔係取決於有無衝突
而係案件既時地人事
而一案被告間可以係唔同抗辯理由
180萬係以魚革某部分case 黎計的。果咋case 係打足廿幾三十日。

當然明知冇得打既case 認罪係最實際。不過咁講一定又會俾人屌上火星。
吖, 其實你呢樣好中point. 我地呢班撚樣係度嘈應該點用錢全部係風涼話。有冇人問過被捕手足佢地最想用係邊到?
佢唔肯比discount 但收左錢肯出力打嘅話真係無所謂

佢唔係坐地起價 唔係拒接 唔係折完價就連力水都折埋嘅話

大家唔需要介意

大家捐錢去612 都係想被捕者有錢打官司
而家錢有啦 又有人肯接 無問題
612 唔夠錢我地可以再捐

做善事嘅人我地可以讚揚

但做乜要屌人唔做善事?

子貢贖人
https://www.google.com/amp/s/kknews.cc/zh-hk/culture/399popo.amp

子貢贖人的故事是說,春秋時期魯國有個規定,凡魯國人看到本國人在他國淪為奴隸,可以將之贖回,費用由國家補償。子貢贖買了一個奴隸,但它「發揚風格」,拒絕了國家補償。世人夸子貢高尚,但孔子卻責備了子貢,說他打擊了人們繼續做贖人這樣的好事的積極性。因為有子貢的「模範行為″在前,大家也不好意思要回報,那麼就會想,我何必做這樣的賠本買賣呢?

子路受牛的故事講的是,子路救了一個落水者,人家酬謝他一頭牛,他收了下來,孔子稱讚弟子做得對,說以後魯國救人的人會更多。

從正反相對的這兩個故事我們看到,孔子對一種道德行為的評價,重點不在於細究做好事背後是否有純粹的道德心,而在於看此種行為能否形成良好的道德激勵。如果一味地強調道德的高尚性,而忽視了做好事應有的社會回報,那麼道德行為就有滅失的危險。不求任何回報的道德標準固然高尚,但並非人人可為,也並非長久可行。

經濟社會一個重要的行事規則,就是要結合物質利益去做事。任何時候只講精神獎勵,不講物質獎勵,甚至以精神獎勵來抵消物質獎勵,久而久之便會使人們喪失精神追求,阻礙進步的動力,即便是再好的道德行為也不會有人去主動實踐。
人地平時做一個case 可能都係收咁多呢

如果唔係證實佢坐地起價 根本唔需要屌人
其實有幾間比較細既律師行已經就黎頂唔順 因為接得手足case 要用好多時間 去警署+上庭+睇文件
佢地要放棄哂本來既生意 去接呢類得6000蚊一次既生意
有好多新call 既大律師都無哂錢 因為佢地大部份時間都係幫手 但612 比錢佢地比得好撚慢
你係人身攻擊 唔係一個有效論點
係資源分配問題, 唔係應該將佢spin去啲人做唔做善事

既然肯做善事嘅律師又咁少,導致律師費咁龐大
要成億
咁呢場革命,係咪繼續應該將資源放係律師費到?

答案:係
因為,大部分人唔視呢場為革命
但被告暴動嘅手足點解會被告暴動?
因為,佢哋視呢場為革命

明白問題所在未?

成晚,我回咗咁多個post
係想梳理一件事:

從資源分配嚟睇,根本得好少人視呢場為革命
但係,籌捐款,同埋爭選票時,就好多人話呢場係革命
仲有得「改革」啲人就覺得仲未需要武裝革命

仲有得投票仲有得打官司 啲人未覺麥絕望 就去唔到「革命」嘅共識

你想佢地視呢場為革命? 得 選舉已死工會無用 大家無工開
啲人就會去武裝革命 去解放巴士底獄咁

我好唔想咁講 但有好多近呢半年先變淺黃嘅港豬 真係覺得補償返被捕手足一份工一啲錢 就叫做做左野(佢地仲停留喺2014年戴耀廷嘅層次)

淺黃嘅唔講 就算喺連登 我不停叫人考慮課金搞民防隊搞勇武專業化半軍事化,啲人都仲覺得勇武要靠覺悟去做(而唔係將佢變成一份有錢銀保障嘅全職/兼職工作)

仲有人覺得唔需要為勇武搞熱兵器 (但港共政府已經明顯地強烈防範緊呢樣野)

我知大家好唔甘心(我都係) 但仲有咁多人對個制度有fantasy 大家亦肯去課金為被捕手足打官司 做各種支援
呢個就係而家社會嘅tone

立法會選舉係下年年尾 制度仲有無用 果陣就會知道
唔好被團火熄住 捱多大半年先
我唔認同你,但我想講
「半年了,大家是否看待這場是革命?」才是合理的議題設定

呢個議題,值得討論嘅價值係最大,亦涉及最多嘅層面

既然只有少部分人認同係革命,點解咁多人要虛假地做咁多悲壯嘅陳述?

既然只有少部分人會認同係革命,點解大部分人都會叫「時代革命」?

原來,大家唔係嚟真嘅,點解嗌攬炒,係大部分人都認同?

我想講,大家嘅言行不一致,係對香港呢個地方傷害最大
我團火冇熄,
但唔覺得立法會係一個咩關鍵
即使泛民大勝都係一樣

因為泛民已經花咗三十年時間話比大家聽
佢哋係「追隨群眾」嘅人
唔會「帶領群眾」,甚至唔會「教育群眾」

普選,其實距離冇大家想像咁遠
只係,有咗普選之後,香港仲距離民主好遠

因為,香港根本冇從政嘅人,只有識得不斷係公關上進步嘅人

點解,蘋果日報短短幾年,會由禁絕本土派聲音,去到拎咗原本港獨派口號,日講夜講?
蘋果係想搞港獨,定係想將港獨口號消融為泛民嘅口號?

唔好話拖慢群眾、追隨群眾、帶領群眾、教育群眾
你覺得最近選舉大勝嘅陣營,係做緊邊樣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞