尋晚陶君行怒屌律師,被捕者點解收費要1佰80萬一宗案件

292 回覆
69 Like 48 Dislike
法援係喺名冊自己揀律師
呢排想搵個律師做契,三個星期都唔覆我。
呢d case 打
就係係佢現行體制內進行

政府先錯
而令港人犯所謂法去對抗
政府犯法做法過火冇人治
政府就用權力 判你地捉你地

但係我地運動係要改革
由社會問題到政府問題一一重新改革

btw 官司可能面個浸照跟住玩
但我希望佢地靜靜雞係有做野 唔用純粹搵錢
又唔好一嚟就燒哂咁多sc先
Phillip Dykes 都係sc

打官司要燒好多錢大家都要明
Chamber靚少少嘅 係金鐘嘅 一間房都要60萬一個月
一張嘅費用唔單止係俾律司 燈油火蠟都係錢

當然啦
食人血饅頭嗰啲我絕對唔支持大家起佢底
唔支持大家亂鳩咁file complaint
你覺得法治已死咪革命,覺得有險可守咪科水,有幾難明呢呢個道理
1.你原理上冇錯,但事實上,魚蛋案例已經係有好多合拼,10個人以上,合拼為一案咁告嘅而家亦已有做緊。除非好多手足有互相篤灰嘅情況,如果唔係,冇利益衝突之下,好多case 都合拼

2.義務打當然係睇人。你講呢段嘢,我都同意啊,亦係實況。
但同我罵嘅係冇衝突:

6.12人道基金入面嘅錢,大部分係比民陣同泛民律師團。

同大家當初捐錢嘅想像,出入好大。
有人話拎嚟買武器,呢個可能苛刻
咁拎嚟支援流亡 case /醫藥費 / 物資 呢啲人道責任呢?

作為籌咗咁多抗爭者嘅最大基金,呢啲人道責任全部唔負,而係拎哂比律師團?

大家魚蛋有睇案情 同判詞都知,勝訴嘅根本係好少
我覺得,話6.12基金 運用係呢場運動上
係冇效率同冇盡責任,都好合理啫

而到最後,你呢筆錢點用,大家都吹唔脹

但係提出話6 12 係冇效率 同冇盡責任嘅指控,
都比大部分人屈係五毛,係分化

唉,大家諗吓,乜嘢人係呢場運動上,掌握嘅資源大啲同影響力大啲啦

應該鞭撻嘅對象 應該監察嘅對象

點都唔係我哋呢啲so called 「分化撚」
現任刑事檢控專員咪就係最撚仆街果位lor
洗180萬 贏嘅機會一半都冇
點解唔直接用呢筆錢去第二度重新開始
道理應該係
叫得做義務律師既話
應該要盡量收平D
係賣人情既話就應該只係計成本價
運動初期,好多人科水時,唔知佢嘅「人道支援」
係支援律師正價收費

就快成億......
呢類post呢兩個禮拜開咗十幾個都有
每次都係來來去去果堆友問同一堆問題(eg 點解律師要收錢 or 點解仲收「市價」)
當有人解釋晒成個制度係點運作博晒佢地啲謬論 班友就會扮盲唔理再跟手又開新post又再問過同一堆嘢
邊間房要60萬一個月呀
大部分係蝕住做?我冇睇錯嘛?
咁180萬係公價定係蝕住做嘅價?
問題係未必有人肯做
【仲有冇火??】1231築人鏈 1月1日街上見!!!!
https://lih.kg/1782889
有無人有陶生段片,佢本來點講
推推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞