尋晚陶君行怒屌律師,被捕者點解收費要1佰80萬一宗案件

292 回覆
69 Like 48 Dislike
食黃店都收足嫁啦。。。。
律師樓要俾租
上訴有機會要俾對家訟費堂費
曾蔭權衰埋啲貪小便宜呢啲案件打官司都打左緣幾千萬, 陶君有冇安慰下佢

聽晚有社福集會阿!
你理得我
乜8隻字好睇唔順眼咩
大家KEEP住課金先啦
呢埸運動最大得益者 上唔上到半山靠呢次
仲未講法援呢筆

首先,法援批唔足錢,6.12係咪包底
係嘅話,包底舊數,咪一樣涉及律師是否收公價嘅問題

which is 我堅信,律師好大機會收公價

第一,佢個post 講明唔夠錢,要大家再捐
第二,冇聽過泛民有律師走出嚟話義務打/象徵式收費

再者,有律師講過,而家6.12咁樣出個post.講明係支援打暴動case 嘅朋友,係會影響申請法援

因為,有權相信,法援有機會視612 為暴動case 嘅人嘅可動用資源
我知唔係免費做義工
但可唔可以收平啲班手足
(除非180萬保證高機率打甩)
但搵法援可能會搵d新仔/hea友
咁只會害左手足

我就情願612/星火打下告急牌
講下依加有幾多case係手
仲需要幾多錢
我就情願捐多d俾手足
唔係話香港人最唔缺既就係錢咩
呢d係和理非既工作同責任
你都戇撚鳩㗎
係咁比生意來做
俾個折頭係非常合理
更加唔好講為民主公義
將民陣嘅基金同黃店相提並論?

民陣呢個基金,係大家諗住捐比手足嘅錢
而家係捐比律師,去支援手足

黃店大家有份捐錢的嗎

或者你講出個重點,
就係6.12出完啲「澄清」後,
已經可以形容大部分律師係商業行為
充其量只係「黃店」
包攬訴訟是助訟的其中一種﹔從事包攬訴訟的人會協助當事人打官司,但當事人須將所爭議財產的其中一部分給予他作為報酬。」(Unruh v Seeberger (2007) 10 HKCFAR 31, para 85)。

包攬訴訟講的係事後利潤分成協議
關包攬訴訟咩事
1. 係咪合併處理唔係辯方決定,而係律政司決定。辯方角色好被動。另外,case係用人黎做單位,唔係一個地方或時間做單位。即係簡單啲講,A同B即使係同一日俾人拉,俾人告同一堆罪名,但係唔一定A瀨哂嘢嘅時候B都一定瀨哂嘢。B嘅律師可能搵到一啲抗辯理由而A係無,仲要搵每個人具體可以有乜抗辯理由,有乜嘢可以令到個官覺得有bail Grant,每個人都係唔同。唔好唔記得分分鐘律師團隊係唔同,係呢個moment更加難話一舊錢俾咁多人分。

2. 義務打係睇人同埋大狀有無爆quota。你有無分能叫一個大狀半年入面乜都唔收?唔好唔記得呢班人有好多已經俾左discount。另外,泛民律師唔係全部精係打刑事...有啲係專係玩JR,有啲專係玩民事,所以搵外人係好正常,唔好expect泛民搵嘅全部係自己同路人。
差唔多啦其實 又要比律師又要比counsel
呢個5000 蚊個鐘 嗰個一皮野一個鐘
又唔敢揾d太junior既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞