NATO表態之後中俄包圍圈已經形成

562 回覆
851 Like 4 Dislike
推一推
想睇亞太分析
美國東岸去歐洲行北極航線係短過巴拿馬航線

亞太去歐洲都係行北極航線短過馬六甲線

而家全球暖化如果北極航線通航到係中美日俄歐都要改變地緣政治格局
俄羅斯一直想搵遠東出海口, 而家可以係北極夏天出船去亞太

同樣道理, 亞太航線去歐洲唔一定要再經馬六甲 + 蘇伊士/好望角, 中國出船去歐就會經對馬海峽 + 俄羅斯北冰洋, 呢個時候日韓就變到而家既馬六甲一樣咁重要
先打左膠德國先得唔得?
NATO總部係德國
唔係比利時咩
日本一路搞緊
香港真係係最前線
但又應該係歷史上首個會為自由背水捨身的城市
搞搞下如果開戰一定係即時淪陷的地方之一
但係就可以博解放 台灣同理

俄國其實有機會照二戰劇本咁玩
當中共係波蘭 扮援兵控制地區
再拉攏歐美 但最終會部份開放與世界接軌

反而中共點弱智到開波先係重點
雖然雜種係蠢
但係都應該未蠢到以為自己好打得

老美就想搞衰中國經濟 迫內部分裂
再推改革派上場 解放中國
係自由文明 同 世界和平 上會係最好的結局

但老共會點做 就好明顯係唔放手
打台灣應該係唯一集中民憤解困的方法
但其實中國內部好多人只係想係呢刻之前
走晒資嘆世界
same thoughts
其實真係好典型
除非老共玩核攻擊攬炒
而下面又真係有弱智跟住做

如果唔係就應該會因為雜種自毀的指令
令中共自我解體

依家大家都係等呀侵侵個老死幾時落order
又或者係幾時死
咁中國先可以迎來真正的改革開放

總而言之
歷史教科書都一定已經留左位比香港
由一條小漁村化身金融中心
再變成自由民主鬥士
掀起世界性的自由改革序章

大家齊上齊落
煲底相見呀!

光復香港 時代革命

咁啱睇緊本書有講快10日
之前開左個po 冇人推
手足幫下手

聲援土俄伊反政府反極權人士嘅集會可以幫助宣傳同戰略嘅攻勢
https://lih.kg/1772886
首先,報紙都會有取態的,特別係社評,而我又覺得西德日報個位社評人士只係站係一個完全局外 + 理性100分的人去寫出呢一段野出黎,其實都唔可以話佢有問題GE,始終唔係所有人都有歷史情意結。
哇好闊WO 我未夠資格可以好廣咁講晒歐盟政治點分佈
我買過個KEYBOARD再討論
高質
根本無得揀

反唔反其實都係死
呢個moment搏就仲有啲機會, 就算死都叫做可以歷史留下名

唔搏就
都幾複雜
我的睇法係,歐洲線一定要打,但的確唔可以對戰果有太高的期望,因為歐盟實在有太多唔同的持份者,有大國有小國乜都有。

但興幸的係,大部份盟內國家都係受過極權洗禮或者係二戰比納粹德國收皮,深明如果有個暴政大國掘起係大件事的,所以佢地大部份價值取態都同我地相近呢一點我相信無容致置疑。而問題就黎啦,究竟我地點樣令到佢地"感受"大D,而企埋係我地呢邊呢? 就好似NBA事件燒左去美國咁,其實呢件事100%係HRDA 的加速器之一。
當然,中共都唔係智障,係英超阿妓攻中奧斯爾為新彊發聲的時候,今次好明顯官方回應係相對平和好多,相信呢招要再有效果,我地要做的係更多,因為官方唔應機但重有 愛國主義+洗腦之下的產物 - 小粉紅們架麻。

呢樣係我地其實係不受控制,要有外國名人發聲被攻擊先有效果。咁我地可以做乜呢?

我都唔知其實,近排推德國人權民主法案係一個好嘗試,想推到歐盟內的大國推動類近法案,自然就會有人跟風、立例去爭取政治資本等等啦。
可惜的係德國的確唔係一個好目標,其中一項指標就係錢!

望下TID 2018 年 香 港 的 主 要 貿 易 夥 伴: 德國貿易總值排第 11,130,503 (百萬$),
而係德國角度我地直程15大不入。
而相反的話:
據德國聯邦統計局18日公布的初步統計數據顯示,2018年德國與中國大陸間的雙邊貨物貿易額達1993億歐元,這意味著中國大陸已連續第三年成為德國在全球最大的貿易夥伴。

你諗下就算默克爾有幾大愛,佢的愛都未必走到黎咁9遠的香港 而直接放棄佢的最大貿易伙伴啦。我亦相信係呢個原因,佢唔會係直接踩出黎反大陸台。
反而法國係呢方面無咁大考量,我地重要係佢地貿易順差最大國TIM,詳情自己睇數據。(不過屌!馬膠龍奶共奶到出汁,同埋佢國內問題一大堆都無乜空閒搞D乜。) 所以,老實長遠黎講,我地更應該CONNECT 法國>德國。

ANYWAY,上面好似所有野都同無講過無分別,但係留意番雖然我地唔係D大國的貿易重要伙伴,但HONG KONG呢兩個字竟然排左係
歐盟貿易順差第4位上面WO! 拿拿拿咁就不如諗下點解會咁啦,又諗下有乜意思!

最後,有錯屌細力D,經濟數據唔係好識睇。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞