NATO表態之後中俄包圍圈已經形成

562 回覆
851 Like 4 Dislike
香港會唔會成為第三次世界大戰既諾曼第
推,勁
企就企硬嫁啦 不過天下大勢真係唔到我地話事啫
Push
we already did, fellas. persist doing what is right.
點跟土耳其
咁撚遠

俄佬都係
唔接壤

咁撚辛苦獨立咗仲點會跟人
要跟都係跟伊斯蘭國家
我自己睇侵侵對俄羅斯又無咩野
前排G7先話可唔可以叫埋俄羅斯一齊重開G8
係俾歐洲班其他國家屌咁解

我自己覺得美國眼中第一敵人係中共。俄羅斯係可以聯合既
但係歐洲眼中第一敵人應該仲係俄羅斯,不過中國好串加開始同俄羅斯一齊插手歐洲事務,威脅越黎越大
綜合黎睇,先上星期宣佈中共超越俄羅斯成爲第一大威脅

俄羅斯幫中國其實都係因爲如果繼續行而家條路得中國一個大盟友
海運潛在運貨量高過空運好多
如果自己碼頭長年出邊結冰仲要兜好遠又食油又貴又哂時間 邊個想喺度玩貿易
有暖水港要貿易經濟gogogo 易好多
唔覺得俄佬到最後會親中
巴打好詳盡分析。但係有少少疑問,成篇文主要提及都係歐美中東包圍圈,但好似無咩提及不容忽視嘅亞太包圍圈。
雖然日韓印好似美國條𡃁,但明面上日韓公開有少少反美(拒絕增加美軍軍費),實際又點?英國身為歐洲巨鯨會扮演咩角色?北韓態度曖昧,最後會企邊方?NATO包圍圈如若如你所言,目的、手段及期望D乜,想要八國聯軍定經濟封鎖到中國衰退至鎖國?
歐盟同美國係有明確分歧
地理原因歐盟又真係未到好怕中國
但侵侵都明言俄仔根本無中國咁大威脅性同野心
美帝都知晒中國滲透性幾咁可怕
講真俄仔經濟又唔係好 軍事都追唔上
美帝都有同俄仔deal好先係中東利益比俄仔換美國全力打支共
Push
美國想拉攏俄羅斯其實都唔難睇到
但我覺得普京只會同美國傾合作 有著數先跟
中共對普京黎講只係同美國傾議題上既籌碼
好多人都講過
美國出左兩條人權法案去插手中國事務
全球除左北韓之後有邊個國家出過聲反對
中國d所謂盟友咪又係唔出聲或者出聲各打五十大板
美國盟友更唔駛講跟住各自出類似既人權法
高質文。香港人堅持住一定會得到勝利。
香港既情況似清末既上海多過柏林。 

真係因為經濟價值同外國投資利益,同埋支共唯一走資天堂而可以死頂。
希望係咁啦 我係怕班政要有痛腳比支那捉住 亂鳩咁黎
因爲亞太無咩變動,日本繼續係美國最忠實盟友,安倍同侵侵關係最好;韓國屌下個軍費,但係又唔敢叫美軍撤,美軍都唔會撤,咪同之前NATO屌軍費一樣,最後我估都會交足。北韓係上面,點會夠膽跳美國船啊。而且韓國班財閥親美親日都有,就係無親俄親中。根本韓國韓戰之後就係美國扶起既一個政權黎做島鏈同大陸之間既緩衝。

英國一睇就知脫歐之後會同美國至少係經濟上更加緊密合作,但係詳情未知,我估軍事上都會係NATO呢個大框架。

北韓經濟軍事上對中國完全依賴,去完見侵係一定要親身去揾習近平匯報。北韓其實都係完全中國扶植既一個對南韓既緩衝政權。金仔都係一張中國打既牌,自主權好低。最多都係俾美國施壓到(表面)無核化,同埋經濟做一定程度既開放(有個咩自貿區先例)。美國係唔敢接受北韓投誠黎刺激中共

歐洲主觀意願都係本土保衛多啦,保住自己不被滲透,保住自己利益,不被插手内部事務。要觀察
我指勢力範圍 維吾爾係突厥人 睇土耳其同俄羅斯造化了 土耳其想做返 Regional Power搞泛突厥同盟
(新疆係哈薩克隔離, 哈薩克都係突厥人種, 同俄羅斯關係緊密, 中國算Q數啦, 有塔吉克做人版哈薩克已經有介心)
推!
希望有生之年能夠真正解放中國
美國都要顧及自己盟友利益,特別NATO呢D百年盟友
如果盟友敵視俄羅斯都無得同俄羅斯deal

同樣中共我都覺得係美國既意願令到歐洲要開始對付中共

咪睇下做到邊步
push
我都估十年內 但佢輸之前肯定會打仗,又Sell八國聯軍蝦鳩佢果啲野,到時就死得人多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞