NATO表態之後中俄包圍圈已經形成

562 回覆
851 Like 4 Dislike
蘇聯當年係衰民用工業垃圾
搞到要用外匯進口民生野
但出口既石油又比人搞 所以先冇晒外匯

到底一個人口夠 資源夠 產業平衡既大國
能唔能夠鎖國,其實都係未知之數(因為未有一個咁既國家出現過)
我都有d同意
嗰陣蘇聯中共經濟咁低效無得同而家直接比
都唔係既 比人扔左原子彈後
日本大本營諗滿洲尚有關東軍百萬

啱啱打贏湘桂豫會戰(滿洲朝鮮華北華南到印度支那到馬來西亞 都成功連成一線)
東南亞既資源都仲可以運到番東北亞
滅亡中國只係時間問題

美軍只擅打海戰同登陸軍 不擅打大陸戰爭
所以暫時都威脅唔到日本住

日本既想法係:同美軍打一場大陸戰爭,令其傷亡慘重
日本就可以借d倚有條件投降(例如保留朝鮮滿洲台灣)

但紅軍壓倒性擊敗關東軍
令日本別無他選 一定要盡快向西方陣營無條件投降
真係靠美國
香港人都係撐緊
好長慢慢睇先
https://twitter.com/thorstenbenner/status/1205547443389157376
威脅
如果咁德國都簽 真係好垃圾
美國都唔得 起碼要維持現有水平係唔得
科技工業上冇問題

但美國人3億人生活得咁好
係靠全球化 靠金融 靠美金霸權
Push!
咁香港最大作為可以做乜?
同埋因為有美帝mon一mon
鄰國一軍事介入得香港 美帝都唔會坐視不理啦
雖然都真係唔想香港變戰場
high quality
最終戰時 avenger assemble
做人質
大聲求救
咁都當然係,唉 以後的路會點真係諗一諗都覺得SAD
同Dr.Strange 望到的未來差唔多
香港是中國Normandy
登陸就靠我地
其實Medvedev 只係同普京係到互LOOP 做總統總理......
詳細有咩改變就真係唔太清楚啦但我相信係無
我反而覺得你用二戰日軍佔領下既上海黎做例子會好好多
首先無人會想打爛香港
登陸香港地形都唔適合大規模機械化推進

同上海既租界比
香港都好多BNO同鬼佬住 英國又有50年聯合聲明睇住
如果講經驗,大家應該學返二戰日軍佔領下既上海
D一般上海市民點做 D反日既又點做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞