NATO表態之後中俄包圍圈已經形成

562 回覆
851 Like 4 Dislike
土耳其伊朗東南亞呢啲夠鐘就反檯 馬來西亞開始玩9港共 又叫林鄭下台之後唔比condom移民
啲textbook....
中史有啲野好中意滲入大中華主義
一定要俾其他人睇下 好少人知咁多野
並唔係咁睇,係二戰之後先真正的落實兩個大國 蘇美對抗大格局,而係之前,有傳統大國英、法,新興勢力包括德國、日本ETC,蘇美並唔係唯一能夠阻止世界大勢的國家。
但二戰之後要殘的殘、爆炸的爆炸,蘇聯戰略得宜、美國地利問題完全傷唔到本土,先做成之後的兩超級大國的冷戰對抗JA。
讀歷史特別係被人改寫過既歷史, 唔係個個有能力同智慧去反思.

不過通識真係好成功另新一代慎思明辨. 呢個支那真係衰on9. 開錯科
個人認為ok,因為以古監今嘅話,會發覺中共好多政策行事都好天朝feel,就會發現歷史總係不停重複
至於大中華主義都要睇埋中華文化對個學生有幾大影響嘅…唔係真係話讀完中史就會變岳飛嘅(I mean個意識形態

不過都要睇D學生識唔識得造化嘅
ww2你咁睇係岩, 但而家美國國力同科技力己經係除非被支那核爆本土, 否則無可能衰落既新世紀大國.

其他國家既國力雖然強, 但除左歐盟德國有野心發圍, 但實力同埋eu本質都阻住佢繼續實現野心, 再加上英國脫歐, eu既地緣政治己經局限左佢.

反而俄仔真係可以靠支那解體收割增強國力, 突破NATO封鎖, 同美國為首既西方世界分庭抗禮.
呢個要平反一下
如果淨係讀教科書為考試係有可能
但係正常鍾意歷史嘅人都會睇多幾本,唔會單單睇一本書嘅歷史資料

同埋考試都會教叫學生分析利弊、影響等等,同通識做法差唔多但係就係多咗記嘢個part

暫時仲可以放心,但係之後唔敢講
HISTORY呢科就係, 中史真心越讀越見洗腦. 個DESIGN係由唐朝科舉開始既大支那一統思想做base, 唔係西方history logical base既methodology.

開通識就係為有西方logical base既methodology , 先至點改內容都洗唔到腦. 仲教識學生點用腦,
我上面只講WW2,現代黎講,基本上認同GE,
EU加埋實力係好勁,但實在太多持份者 去到關於自身利益的事的時候,例如打仗阿呢D議題,真係傾幾耐都未必有共識,依家傾用唔用華為都唔知會點啦。

而要普京一齊去支解呢D都係FF,未有人開波,普京唔會郁手啦。
認真用心post 推
D太片面的中史真係垃撚圾,中一至三個D 一個朝代是彈鳩UP幾頁個D中史真係廢到呢,讀完你只係會知中國好似好撚勁阿完。
普京肢解中國係最快增加最多國力嘅方法
唔係佢送豬瘟 鼠疫 劣質石油做咩
就係講呢啲textbook
可能係FF, 但只要放你做普京, 你都會咁做. 歷史會成日討論一樣野, 叫時勢造英雄, 定英雄造時勢. 當然, 好似777同大波華呢D政治同歷史白痴先會去做雜種支那既人偶, 為左上位上到甩唔到身.
俄仔先係最狼死果個
BTW, 多謝呢個高質POST, 突然間睇通左好多野.

睇野一定揀高質既資料, 睇得太多FACEBOOK同垃圾資料, 個人都會短視左.
好post 值得一推
推咗先
香港美國領事館請人做分析
不如你去做啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞