NATO表態之後中俄包圍圈已經形成

562 回覆
851 Like 4 Dislike
其實中國最care既地區應該唔係係歐洲既北約,應該係日韓越印度既印太包圍網,不過東南亞國家好似泰國同仲親緊中
最應該connect既係印度,人口同中國差唔多,發展潛力無可估量,右翼一向視中國為最大假想敵
同見
覺得印度佬實分中國好大筆
推一推
點會
要學下支共d仆街野啦
利申讀中史但支持港獨
唔使講咁多,學美國:
維吾爾人好慘,我地要救維吾爾人
宗教自由,信穆斯林教唔等於要入集中營兩點就得
宜家話痴中國真係唔讀書
Agree, 有d污糟野我哋唔好亂插手 jer實一兩點攻就得
但俄佬多年黎ge領袖崇拜做得咁誇張
就算想推呀KGB落黎
都一定唔易
D國民分分鐘發癲
要識揀 唔好睇片面
歐洲利益唔等於美國利益
大方向一致,小處各國取態都係要利益最大化
好似軍費咁,真係要出自己資源架

但係反共大方向已經定左
雖然具體執行上都可能會有放水換利益,但係各國唔會背棄同盟決議
有爭拗先係自由世界 唔係既話下下美國話事
我點解要自己爭取 美國爭取得啦
而家我地係爭取緊自己既自由 將來過得更好
質素文一推
對以色列黎講
美國係佢真心朋友

有D似個細佬比呀哥射住 咩都唔瀉
高質
但Magnitsky Act 其實同香港未必有直接關係GE...
高質post
雖然21世紀注重人權之後,中共都唔敢做得太絕->
人權係中國入面食得架?你望下鄭文傑同新彊?
唔做得絕係因為呢到有太多的利益,用武力係打香港人10拳但打番自己100拳,咁ON9點會做
其實要留意一樣野就係日韓二戰後一早已經係東南亞佈局
以戰後賠款或者投資幫手發展緊當地經濟
講緊五六十年代已經開始,係幾十年既關係
日韓企業早已經扎根,當地幾多公司係日韓資金扶持 有股份

係東南亞上面我覺得中國係俾到短期利益
但係長遠上 情感上 關係上都係睇美日韓意見多
呢樣就差在各東南亞政府有無足夠ge世界視野
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞