NATO表態之後中俄包圍圈已經形成

562 回覆
851 Like 4 Dislike
普京咁醒唔會同你癲啦
你估習大大小學畢業之流咩
push
First step

斷中共米路先
我明
但普京本身都好堅持自己意識形態
所以結果都有可能係佢受唔住國內開明派壓力比人迫走
其實中史唔會讀壞腦
所以香港人要認識一套正確嘅中華史觀同識去解構
靠大家宣揚多d
唔少學者已經比出一套理論同論述
最好就全世界都開始質疑中國而家嘅各種大話
真係有讀中史係唔會變大中華膠
你講嗰堆老一輩係睇東方上腦only
越南反支先鋒
Nice analysis push
成日俾美國偷聽
土耳其北約二五仔
中文嘅一定係追mk輝d文先
佢唔只香港中國歐美呢d
佢好多國家都有講同會深入
如果佢用d學術d嘅term就逐個再去了解
英文嘅最正路foreign affairs?
但好多最大路嘅news其實都可以照睇
全世界都會cover
寵物小精靈
俄羅斯冇暖水港
想要咗幾百年
成日為咗爭暖水港同日本仔打
但都打輸

普京:Hi President Xi, lend me a port ok?
其實點都要多謝美國英國
聯合聲明同香港關係法係我地護身符
內鬼 左膠
沙特仆街嚟

知道美國冇佢唔得就食兩家茶禮

中東得以色列係真心朋友
好文
海參威
但係現實講 佢地可以鎖國

中國/俄羅斯 獨自鎖國都係唔得
但一齊鎖國圍爐都生存到

中國優勢係人力,輕工業,有港口,IT(不論係咪偷)工業產能大(但唔高質)
劣勢係糧食唔夠,資源唔夠,高端重工/軍工差少少
土地唔夠

俄羅斯優勢係高端軍工,有大量耕地(多過中國),有大量資源(能源/礦)

劣勢係人口少(唔夠人開發),輕工業/民用野落後,冇靚港口,工業產能少

一旦合作 可實現互補,將係一個有北美洲面積咁大
有16億人口,有豐富糧食 能源 礦石。科技發達,軍工僅次於美國既聯盟

但都有共同劣勢,主要係軟實力上:商業金融類(不過佢鎖國都唔洗理),文化(鎖國都唔洗理),管理學

惟一隱憂係兩國既互信程度,
咁樣合作中國既人口一定會侵佔到俄國,
俄國係成件事上反制唔到中國

中國係俄國人眼中都係養唔熟既反骨仔
遲早都反佢枱
要不是美國佬放兩粒原子彈到日本, 俄佬一早登岸消滅日本陸軍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞