唔小心供左儲蓄保(蝕錢走定等多年?)

628 回覆
132 Like 12 Dislike
你仲有幾耐?
月供多唔多?
咁你咪繼續買
道不同不相為謀
十年後計埋本金
回本
當時想儲個錢,個經紀又講到d錢愈遲拎就d錢會多d咁,但事勢咁,我驚到時佢一執笠,我血本無歸!

雖然血本無歸中
B C都係非保證

拎番正常就會係A+B+C

但你有無睇過你自己事實上既B同C有幾多?

保險老成日用預計回報率黎計。咁把炮點解唔保證回報。就係呃人只睇總數 唔了解計法同風險
十幾厘都夠膽吹
其實係 但好多股神講到自己閒閒地月賺1x% 咪笑鳩d唔識投資走去買儲蓄保既人囉

但其實每月攞千零二千供算乜錢 計埋你每年都加一千幾百人工 長遠黎講 份保險對你負擔唔大 咪當放係銀行囉
滾撚完人都就黎去
計埋 b+ c 就無咁蝕,但而家個數都係好細咋
你估保險公司同agent開善堂咩
睇到AIA股價升左keep住升就知咩事
靠吸你地班人d血
大陸有錢佬黎香港買都係想走資
30年係供完再30年 定係 20年供完+10年擺係度=30年先?

如果係前者 姐係50年 計返都係4厘幾
後者都係得7厘幾
btw如果係後者有7厘 算超好plan 求介紹
投資用買儲蓄保就On9啦
保險還保險 投還投資
你用保險去做投資已經係on9諗法
危疾最好係買儲蓄唔好買消費型啦
後生個陣買儲蓄好平 正常價都係月供二千 去到你供完都係二千幾
你咁唔好彩有病可以claim幾次 冇病冇痛你可以供完都繼續放係到
如果你咁唔好彩奶左Cancer/其他大病
要既醫療費一定高過你總供款額幾倍

消費型係跟年齡加錢上去 後生係好平 幾百蚊
越黎越老就會越黎越貴
仲要你冇病冇痛既話 啲錢供左就供左 冇任何用途
叫做買個保險

簡單啲講 冇病冇痛 儲蓄保本不包賺 消費型就係掉錢落海
買保險就保險啦 諗咩賺錢
你要投資賺錢就玩股好過啦
同埋如果你買保險最好搵啲好熟好熟既朋友買
因為唔係個個Agent都係好人 唔一定幫你幫到盡
最好唔好搵啲大陸狗買 個啲開完單就唔撚理你

利伸 唔係Agent 不過上年買左危疾儲蓄保
住院值唔值得買
如果受保人既工作環境有少許危險性

已買儲蓄危疾保
唔建議
保險有邊間唔係藍到紅
保證就一定俾到你
非保證就唔一定 任佢吹無仇報
D agent只會拎非保sell你
唔信約幾個出來睇
醫療保險另一樣野黎
d人當正儲蓄保係投資
保險公司都係拎你筆錢去投資姐 但大部份基金都跑輸大市(/etf)
中間仲要比佢地抽水養agent+公司 = 贏又贏得少過人 輸又輸得多過人

btw 未見過投資人會買儲蓄保
一年有3% 偷笑喇十幾厘
你傻撚左?08年?
你自己用返個不複權/後複權睇下個價先啦,柒頭
唔係嫁bo
好多A準話佢地好多投資者會買儲蓄保wo
當時我就係俾非紅利 sales到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞