唔小心供左儲蓄保(蝕錢走定等多年?)

628 回覆
132 Like 12 Dislike
yes
月供緊5,2800,2388,1177,1211
“還發”好難講,有無anniversary statement 個chart?
通常都會賠到本金扣番派左嘅年金嫁喇
一年後仲要蝕住走
你係指佢預算1-100歲
定係每年既月結單
每年都會寄年結單比你嫁嘛應該
之後會有個表寫番之後嘅預算
睇個表最清楚

利申: 保險IT+BA
我都係買左差唔多一年 未收到
巴打講得好到肉
Btw,味撚亂買自願醫保呀,10間有11間係伏

利申:保險公司後勤
咁買果時果張呢?
佢都有比你應該
同路人,剛出來工作唔識野俾人昆左買101plan供25年,頭2年局供每月$3000,即係供左$72000,2年後可選擇唔繼續供,我2年後唔供,到依家份野話如果要cut單攞返錢走得返3萬左右(唔知計晒d乜乜柒柒費未),其實真係想攞返出黎當買個教訓
自願醫保太多位比保險公司走啦
等陣sell完claim唔到 都唔知點算
有咩點算 剩返一年咪供埋佢
拎返個本好過蝕咁多啦 你都柒左咁多年 唔差在個一年啦
不過你唔好比Agent再用賺錢為名氹到你買儲蓄保
唔識投資我寧願你每日百幾 幾百蚊拎去賭波
好過買儲蓄保比錢人地用黎錢搵錢 仲要自己冇賺到錢
唔拎可以滾番大d錢!?
岩岩睇完下年拎都要蝕住走

最近經濟咁差 一年後2年後真係唔知會變成點
15年保供左8年

但係係中資行

記錯左我買個個係10年
儲蓄保險仲衰過強積金
買25年好撚智障 講緊25年後先平手 仲要擺多陣先開始賺
講緊當你20歲買 你最少50先用到舊錢 有撚用?
買股買樓好過 ,就算有風險 但最少唔會鎖住你舊錢先
你點保証自己黎緊十幾年唔會需要大量現金周轉

勸各位供唔超過5年就cut左佢吧啦 aa狗氹你買實講得好聽 咩鳩非保証可以有8-10%
08年 恆指已經 27500 19年都係28000
有唔少蝕到仆街 唔好講到全民皆賺
供緊恆生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞