唔小心供左儲蓄保(蝕錢走定等多年?)

628 回覆
132 Like 12 Dislike
年少無知就比啊媽水左去買 唯有好似強積金咁放係度唔掂
唔儲蓄唔保過85歲
如果110歲, 88歲有事
唔知點
侷買
份野有身故賠償
只係好少
用保險包裝
當係多個方法賣
繼續供,當儲錢,計返應該多過定期少少

有多餘錢就唔好再買啦
富通啲plan 我比較過算係見得下人

利申除左基金 差唔多咩都買齊
點解咁on9既野都仲有人買
供超過一半就繼續供啦
岩岩開始果D建議就CUT撚左佢
拎黎買QQQ好過
我覺得保險業應該係agent狗氹人開單個陣有咁大講咁大搞到呢行神憎鬼厭

理性d講
其實保險公司如果派到3.x%都已經好過定期
更加好過你放係銀行
覺得好多人都唔會去睇背後嘅risk
都唔會仔細諗下買個樣野嘅目的
一樣risk free嘅asset 大家究竟想有幾多利息

咁如果你有信心去投資賺多過呢個數 咁就緊係投資
但唔好唔記得你可以賺多過10%但都有機會蝕多過10%
仲有手續費 好多人講佢地投資贏好多 但股市呢個地方 冇人輸點有人贏先?
我就玩親都輸dklm
又話月供股收息賺錢 d息咪又係係股價扣出黎比你
扣完係咪一定升返先

同埋你一開始揀左供幾多年 咁就緊係要供足咁多年先拎得返個本啦 銀行定期提早拎都會扣你手續費啦 雖然冇咁多

我覺得儲蓄保黎講 懶又唔想理財嘅人買係好的
同埋有樣野叫dont put all your eggs in one basket
一個好嘅portfolio 分散風險係好重要的
你冇咁多錢去分散風險嘅話 呢樣係一個方法囉

利申非agent 因為自己讀finance同埋比人sell完冇買去左了解呢樣野
無可否認,如果用RISK FREE 嘅資產做為比較,只要儲蓄保險嘅複利率大過3%(無風險報酬主要係以美國國債做為參考),就係一件比較值得去作為一個避險嘅資產,但係存蓄保險係有風險同埋一大堆含有誤導性嘅條款,例如保險公司會倒閉,頭幾年負回報,資金流動性,保證紅利同埋浮動紅利,比喺銀行又冇50萬保障...
咁喺嚟個情況下,係咪要對該資產回報要有高啲嘅要求?例如3.5%以上去補償返閣下嘅風險?
再者,我覺得理財知識其實係要早啲去學,如果唔係第時供完份儲蓄保險攞返舊錢出嚟,自己都可能冇相對嘅財務管理技巧同埋犯錯嘅空間比你東山再起。
但3%嘅risk free asset 我地普通人買唔買到先
最易接觸到都係定期 但仲講緊要一次過比10萬先做到大約2.5%一年(之前做過teller大約係呢個數)唔知冇做呢行唔知行情

但儲蓄保險就比左個月供嘅方法去比個客enjoy 接近risk free嘅野 咁我最近比人sell個份就3.5% 佢都比我睇過紅利實現率 咁個表打出黎係都做到嘅 我冇買唔知實戰情況 雖然都會有下調嘅機會

條款個到我都agger 保險公司就定好哂d條款 從來都係agent亂咁sell 搞到人衝動性消費完就算數 條款又講d唔講d叫人自己返去睇 雖然我地都係有睇嘅責任 但根本d agent都未必自己睇過就亂sell 所以我一開始就講明係唔鍾意d垃圾agent但覺得保險係有佢嘅價值

理財知識真係好重要 呢個世界冇免費午餐 冇得乜都唔學就投資賺到錢 你賺到個d都只係運或者係賭緊錢 同埋買呢d野個陣唔好衝動性消費 好似好多傳銷咁叫你比筆錢去入會之後就搵到好多錢 好多人聽完就傻下傻下碌左卡 我地作為消費者唔可以比個sales氹到 做每樣野都要了解清楚 如果唔係比人劏到成頸血都冇得追
最近香港出咗個美國國債ETF 3077可以做到呢樣嘢,再唔係開個FT ,CS, IB戶口已經可以買到仲可以離埋岸,基本上唔好覺得自己唔識投資就唔去了解。

想請教各位,我十年供款,而家大約供左五年
而家睇返十年後個保証可得金額只係總供款額一半
其實非保證嗰度係點為唔會得好少定係同佢預測正負20%到
謝謝大家
見到佢個率都有90%以上 都算ok?
咁其實可唔可以話同佢預算都差唔遠?
AIA 會用你地比佢既錢去投資股票 或者美股去搵食
英國保誠好多仆街!

連基督徒都一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞