唔小心供左儲蓄保(蝕錢走定等多年?)

628 回覆
132 Like 12 Dislike
其實儲蓄保險係適合一d已經有筆錢,而舊錢過幾年有特定用途(eg 仔女去外國讀書)嘅人去賺一個比定期存款更高嘅IRR。

太長年期跑輸通脹,
窮人買又對生活有負擔。
係,講緊係guarantee果舊數
你一年25000係儲蓄危疾,未計住院保?
我份住院保年年加d加d好on9,其實有有住院保係可以供斷唔洗供?定係呢一part一定係消耗型?
無買住院保

後面留番agent答,我只係一個backend BA + IT
高唔高過定期真係到時先知
有幾慘.....
死左你咪賺囉
你係咪on9 講緊冇風險儲錢 你要比就攞銀行黎比啦 走去囉基金黎比 唔爭住講埋炒股 年年10幾% 買bitcoin升幾倍丫笨
月供盈富你覺得有風險咪有風險囉 正常人要儲錢加增長都一定係咁做 用月供黎分散風險 我就睇唔出依個風險可以點比儲蓄保高 由day1開始蝕錢利息又唔定大機率連通脹都追唔到 儲十年先可以走 十幾年先追到本金 跟佢預計利息都要30年先追番通脹 真係多謝哂
你都仲未人地屌緊你D乜 仲係度駁
儲蓄保係比D唔識投資又驚輸既人去買 個性質就係類似儲錢落銀行咁 不過佢就可以升少少
如果你想證明呢樣野係呃錢 好廢 就應該攞返D好似儲蓄保咁冇風險唔會跌既產品 而唔係攞另一樣會有風險既投資產品去打呢一樣
兩樣野根本唔同世界 比乜春
我仲有老豆老母要養,同埋有個姨姓女,所以有一半做term ,我雙親百年歸老就cut ,其餘果D留比姨姓女
但凡唔生嗰啲女人都日夜提姨甥女。。。。。
四百萬……我呢一刻死,佢地一定可以好好生活幾十年,我希望佢地入間好D既老人院,佢地死後有錢買靈位
咁要再搵個人handle
唔明
年頭中人壽有隻2PAY5, 做埋PREMIUM FINANCING, IRR成8.4%, 對於唔識投資既人都唔錯, 不過而家好似下左架
請問最少要做幾多,借貸需要咩資產證明?
唔識
唔駛入private bank 做好抵呀!你有冇識人?
無啊
有咩條件?容唔容易放借貸?唔做financing 幾多釐?
借幾多%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞