唔小心供左儲蓄保(蝕錢走定等多年?)

628 回覆
132 Like 12 Dislike
其實儲蓄保係得部份短期plan合理D,長期果D多數回本期長,回報率低,保障又少
汽車銷情唔理想,開始飽和,唔樂觀。
我繼續擺住算
計埋紅利先多本金20%?
20年 多20% 定期都屌打你啊媽
保誠危疾算ok, saving 供左幾多 佢有冇同你講清楚d野 eg保證非保證 冇就保監會投訴佢
所以話呢啲儲蓄保真係好撚On9 嗰陣年少無知 拎去月供股票都3-4倍左
後生有呢兩份夠晒 我今年做左兩次手術 冇住院保險真係出事都似
全中!
單身狗仲諗上車? 訓街算
咁儲蓄危疾有冇話供幾多年岩數d? 同埋係咪間間保險既儲蓄危疾分別都唔算大?
我係保誠
一年二萬五,頭十年好似係保20萬美金,之後就10萬,供十年就完
guarantee surrender value好似都係十年有番本金

p.s. non guarantee派唔足
你朋友真係夠曬朋友
仲有4年
老母幫我買完叫我自己供 我dklm
你係咪on9 佢老母連通脹都追唔到呀 仲滾大 你想擺係度滾大佢 月供盈富好過啦 拉開30年又好10年又好無論如何回報都好會比儲蓄保好
但係供夠10年就一定拎得返晒本金?or 11年12年咁啦,會唔會有機會供夠10年拎唔返個本
我唔求賺佢息,但求拎返個本,當儲錢之餘有個保障,唔該巴打
哎 好朋友黎 我屋企人就話佢似比保險公司洗腦咁
真心覺得啲保險好好 幫到人
有講既 我唔熟保險 最近同屋企研究起份儲蓄
先發現伏伏地
sell都係sell食水深嘅儲蓄醫療plan
有錢落袋最實際,呢啲人見唔少

btw sales唔願sell嘅純醫療plan其實上網都買到
唔識揀 慘
老竇本身有遺傳病
我呢d 賤種 好9難買
好爸爸
買份高端醫療夠啦
儲蓄保晒鬼氣啦
如其俾錢人幫你投資仲要拎番個時唔知拎唔拎得足

不如自己學投資自己儲好過

自己的錢自己管
我覺得你個醫療唔算供斷
一旦ceo加價到飛天
你一樣失去保障
你無子女點解買咁重人壽
頂 自膠
我想講2.2倍 即係10蚊本金會拎返22蚊
可能驚自己走得快過老豆老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞