唔小心供左儲蓄保(蝕錢走定等多年?)

628 回覆
132 Like 12 Dislike
冇左供嘅一半多啲
唔小心都供幾年?
其實所謂既伏只係短期攞錢會蝕
既然到供完不如再放多幾年
銀碼緊係會蝕
供左十萬唔等於可以拎番十萬
要睇幾時拎番

所有儲蓄成份既保險都有呢個風險

1,沒有計算通脹風險
2,信貸風險、即係間公司倒閉你有機會拎唔番所有錢
3,如果用外幣例如美金買、有外匯風險
4,提早退保會有機會導致損失
5,如果係銀行買既、保險係不受存款保障計劃所保障

——-
如果真係想買儲蓄保、可以買d供幾年後就可以拎番
仲要係全部都係保證紅利(guaranteed)
無非保證紅利個d(non guaranteed)
其實呢d係比儲唔到錢嘅人逼佢儲番d...
屌,同你一樣 但佢比我簡5年定10年,傻傻下都買左5年,依加供左一半。一個月2K。
「南區翻工入」 12.16 和你Lunch , 1230準時老地方見
https://lih.kg/1782656

幫推行動po ,好人一生平安
就係唔識投資先買儲蓄
好亂啊 到底大家識唔識分儲蓄 危疾同醫療 儲蓄保賠乜 無野賠架wo
真 放銀行咪一撚樣
仲要銀行乜撚都唔俾你
一樣就洗晒佢唔洗煩
之前已經有人講過 即使係08年高峰買5號仔
計哂中間十年嘅息 今日已經回咗本啦
不過蝕哂時間咁解
年回報1%你點計
我睇幾間大公司實現率都100%既但係
界我唔知 但我個agent黃到仆街
買儲蓄係預你長線儲備 你問下自己 做左咁多年野 銀行有幾多錢仲好啦 當你每月剩5000 一年60000 你打咁耐工銀行有冇幾十萬係到? 買份儲蓄 就算10年係拎返個本金唔滾息 佢都幫你儲左舊錢 呢啲係保本野 唔係for你拎尼投資
純醫療保險當然可以買啦

但儲備型醫療保險就算數啦 又係搵笨柒
全部吹到個回報咁大 都係因為個ratio 係非保證佔好大比例

要保證果part 佔大比例 其實咪等於做定期 仲要唔洗比人綁死咁耐

真係搵笨柒呢d 單
我供緊份 18年儲蓄危疾 一年4萬5 諗住見後生快手供完 btw儲保真係on9 唔識投資既做定期都好過買佢
知咁多年黎俾左幾多錢,再對比份報表寫有幾多錢,再on99 咁用excel試返每年賺幾多%先有呢條數,咁就知
咁你供完好快拎就緊係蝕銀碼啦
非保證基本上都唔會理,都係睇保證去揀
你月供匯豐都知你on9啦
咁多隻仲揀匯豐,白痴。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞