唔小心供左儲蓄保(蝕錢走定等多年?)

628 回覆
132 Like 12 Dislike
頂我同你一樣又係開戶口比人氹供25年儲蓄
擺10年你準備退休喇?
吹大d
當你供1千蚊個月 1000x12x1.13=13560
(13560+12000)x1.13=28882
.
.
.
.
第10年就29萬 你搵到份有咁高介紹比我呀
講真,如果平時冇咩買投資產品,買呢類保險多數好過渣現金啦,利申:冇買
就係用個非保證回報博你買
不過你肯定自己個舊錢真係可以放埋一邊滾既話我覺得無仿

利申無買
其實經你地講一講,我話可能拎番本金係因為我計埋保証現金+非保証紅利。

如果只係計 「保証現金」,我拎番只有本金既一半
你供完如果唔拎出黎

仲有無得自動滾大佢
唉,好想喊
儲蓄保本來就係預你唔拎滾大佢
我果份係屋企人買,買完到我出黎做野自己供
我係買AIA有儲蓄既危疾,我寧願拎錢買醫療保險好過依家cut一定蝕
一年都拎唔會拎得返
嗰個係預計
供完即攞既話
跟保證金額黎講係唔會回到本
如果你唔係急住攞舊錢用既話咪擺下先
買過百蚊匯豐
由08到而家已經和番條數
你張保險單有錢賺未
供足25年除時低水過買bond/定期
買保險要知道自己需要d咩先買,
唔好人買你又買 。

正如儲蓄保險對普遍連登仔係無用,
但對某d人嘅情況黎講係有用,
唔能夠完全否定佢嘅存在意義。
我啱啱買左宏利赤霞珠,供15年月供2000
Agent話有保證4.幾%息,仲有唔穩定嘅紅利
想請教下大家
真係放係度儲15年唔攞,之後唔係應該會賺咩?
佢話會不斷滾大筆錢嘅
都預左呢筆係不動產啦,就咁放銀行唔理仲蝕息啦?

其實佢項野係咁,保証現金個數要25年後先係本金個數!

我係睇埋a+b+c

如果只睇保証金額就...要25年後先有本金

如果計a only ,本金d錢要25年後先拎到

計a+B+C 既話,就第10年 同本金個數一樣

而家係驚緊,我拎番d錢既話,佢會俾番a only我,定俾番a+B+c 我呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞