唔小心供左儲蓄保(蝕錢走定等多年?)

628 回覆
132 Like 12 Dislike
留名
邊間?
1. 用投資角度睇儲蓄保已經錯。儲蓄保作用係用黎幫你plan你係某個年期有某舊錢達到某個目標。強迫你草錢同保證成份高(個別低保證成份產品就算9數)
2.想cut單既,諗清楚原因,係因為供得吃力?定係人人都話係呃人?始終提早cut就蝕左俾保險公司
3.每個月供得吃力既,當初就唔應該供咁多。定俾人水左?
4.如果真係cut單既,cut完拎左舊錢,你又會做d咩?會唔會又係洗左?
強積金已經日日比人屌,儲蓄保感覺同老強一樣,不過包裝下就個個衝去買。有閒錢買本懶系投資法,買BOND自制PASSIVE INCOME好過了
咁有D人真係連債券係乜都未知⋯⋯
真係路過見到都覺得你on9
屌人08年無27500 自己柒左無認
再搬另一樣野出黎 話十年牛市都賺唔到錢就點

我唔理你炒得有幾叻 但你一定係on9
我都係儲蓄保,好似供20年就一世唔洗供
每個月千零蚊再加幾百住院,到時到期唔知拎錢定唔拎好
想問下其他巴打,你地係唔買保險既?定係剩係買消費性保,例如住院,咁就算?我當時唔識,已經供左8年,仲有12年,我都唔係貪d利潤,但求到時拎得返個本,當蝕通脹,細個買果時唔識諗,如果唔咁買我一定個個月洗埋果千零蚊

by the way,around 10萬,可以點利用?想低風險d但又想比定期高息d,唔貪心高回報
D保險產品幾年轉一轉,到時就sale你以前個plan out了,轉我個新plan了成個社會都叫你做同一樣野時,諗下自己係咪真係有需要先,了解多d危疾儲蓄同醫療保險分別。

利申:因為了解左,反而自己無買保險,只有公司醫保。日日做運動身體健康同保險公司對賭緊
你呢份plan好靚 邊間?
其實十皮都真係無乜選擇 又要低風險 又想回報好啲
年尾定期 都已經有2厘叫好好 年頭應該無
我都明白,我其實都係想大概有3厘回報
我有舊人民幣,放響微信"理財通",都叫有3厘既,可以隨時拎走唔會綁死
但我無理由將d港幣換成人仔,所以唔知d港幣可以點增值
我當時去報失卡都On99 join左
依家供到第四年 仲有四年
內地做理財 係無問題 因為佢用返人仔
但你又有無計過 你筆人仔幾錢返
今年連匯水有幾多賺?
無睇錯應該係中人壽盈豐寶特別版
呢份應該2000月供
基本上儲蓄plan呢隻都算最好⋯
撇除背景,中人壽真係派足100%
年供會再好回報啲
無記錯唔洗10年,7、8年已經回到本
同類型計劃,其他公司基本上都做唔到咁快保證回本&較短期就有唔錯回報

但賣埋呢10日8日無得再買呢隻
停售了

利申:broker
其實買完覺得自己on9係因為買果一刻係冇清楚自己財務問題係邊,一味聽D人比人呃,就覺得自己on9左,其實呢D儲蓄保本人有兩份,供成十萬一年,因為我無兒無女,第二時用黎養自己的,回報係唔好,不過鍾意睇日本代購多過睇財經,自己又唔係搵得多,襯而家lock 多D錢。係,你可以話都唔知幾時死,但係老年有個錢傍下身就有尊嚴,唔撚駛為D蛇齋餅糭呀,枕頭被鋪出賣自己手上的一票,選舉之後我加多份供斷既醫療!老左寧願睇住醫生敲詐既係保險公司,而唔係自己,政府醫院嘥尻氣啦!報稅每年比千五蚊人報到交幾舊水!
炒股好叻,唔代表理財好叻,好多企業家都有家族辦公室去安排理財,保險呀果D,如果真係咁撚on9 ,點解會有人比幾千萬去做呢D plan ,一定係有D功能我miss 左,之後我就開始研究。

而我覺得買呢D野,只係買個尊嚴,例如我唔會擔心股市樓市大跌,全力支持光復香港,時代革命。
中人壽啲plan真係業界 回報最有信服力
但中資就
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞