唔小心供左儲蓄保(蝕錢走定等多年?)

628 回覆
132 Like 12 Dislike
師兄識d野
利申 agent
回本
08-18
十年大牛市
人地執左10年錢
你就打個和
多同少本來就係一個概念
人地賺左幾多,你唔去比較下?
淨係拎份儲蓄保險黎比?
儲蓄保險同股票本身就兩樣野黎
危疾本身就唔係比你用黎當投資
又要有得保又要有錢賺

你退休拎得返供左既錢 咪當 通脹蝕既錢係保費

你最多話扎住舊錢無得郁
但你返拎返個陣要跟埋通脹一蚊都無蝕或者有賺就
人地一開始拎5仔黎講我先咁講姐
但我從來唔覺月供5仔係白痴
定你有乜推介咁撚巴閉
月供本身就係白痴
屌你老母
傾左成11頁都冇保險狗入來澄清下
唔係儲蓄保幾錢到
你講嗰個60萬唔會係保證回報
老實講用50年時間3萬變成60萬其實好多資產都做到
QE銀紙急速貶值
儲蓄保的受保人身故都會有得賠
保額就睇返隻產品
mature咗派咗錢就無得再賠
你果個係indexation endorsement逐年比多啲抵消通漲可以自己揀加定唔加,上面位巴打講嘅係危疾本身保費係non guaranteed有機會加價
但你供完十年之後唔可以即刻拎...
咁要幾耐
其實睇你保單,你保單點寫
我供咁耐無拎過一蚊紅利(好似)
而家只希望拎番本金但...
就係唔識先買左
買左儲蓄同危疾
個陣佢又無講紅利係全部係保證紅利,
咩真係有保單會有保証利紅?
咁你而家點
買個時無比你睇預測第幾年拎番幾多錢個張表?
咁你每年都有份年結通知書都應該有得睇
供完10年要等幾多年先拎番都要睇係乜product
Endowment 個類、即係無咩人壽、比較上以儲蓄為主既最快。人壽保障額通常係你已經比左既錢、加少少紅利

Protection就要耐d
Protection即係一買第一日已經有個定額既人壽保障額

Critical illness 個d就最耐

因為間間公司唔同所以真係睇佢年結通知書入面個預測表啦。如果搵唔番可以打電話叫間公司寄番比你、一般都唔洗錢

同埋有d預測表佢會分埋樂觀同悲觀兩種情況
當然樂觀就早breakeven 回本悲觀就耐d
And,一般來講用年供形式交保費、除咗每年比少d錢外
個breakeven時間都會比月供形早一年左右
Fucking sure
Yes
同我一樣 15年,每月2000
我供咗4年
已經想走
我都唔記得係咪,太耐之前
我當我個三萬係儲錢算,60歲時攞返都係三萬冇蝕就算
真係冇蝕?
你而家既3萬同30年前既3萬已經好唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞