唔小心供左儲蓄保(蝕錢走定等多年?)

628 回覆
132 Like 12 Dislike
你個非保證有幾多準
當儲錢⋯
有事就賠
無事就儲

想快回本就揀富x 168

我就唔多建議揀25年
雖然可以做大槓桿
但其實真係會比多唔少錢
揀20、15年就夠了
同埋唔洗買咩rider

利申:broker
我唔assume 有錢人諗咩,佢果套都未必啱我,我只係覺得自己老左都有閒錢打扮下,買下衫,食餐貴D可以請我姨生女食,可以買下嫁妝比佢,可以同佢去行下街。去到老左太寒酸就冇人想理自己。
?唔明
我睇佢自己講就係話過往十幾廿年
所有分紅保單都派足100%
要自己睇清楚
我老婆30歲人無買過保險,想幫佢買一份
儲蓄危疾+住院好定買咩好?
對呢方面認知好弱,驚就咁買住院有咩大病唔夠cover
儲蓄危疾學上面話,有事賠無事就當儲蓄,咁樣岩唔岩
年期就個人意見各有各睇法
我認為會有好過富通嘅醫療plan
無記錯168完咗,啲rider會一齊完
有無公司醫療?
有可以考慮買個有墊底費中高端plan加大cover
30歲買個FxD 智采 200萬full cover 基本都夠用
0墊底大約500蚊個月、有墊底就200-300
應該主要我哋broker先賣到

危疾就真係當儲錢,咁諗會舒服啲
你去睇下D供斷既醫療啦,我自己同你太太差不多年紀,都係三皮一年供十八年,乜差藥呀,後期治療呀果D都包曬,你自己研究下供左三年,上年養和割盲腸,賠左21萬,仆街我做完手術嘔都成身都係,佢收了$80洗衫錢,係得呢八十蚊claim 唔到,完
派足100%咁你最新個份年結單都係跟住?
樓主 其實提早拎錢走係蝕幾多 幾多%先?
呢啲數你一定要問清楚架 就算幾煩都好 如果唔係 你只會繼續煩落去
橫掂咁多人比左意見你 你就再問清楚啦 始終最熟果個係你同個agent
我之後再買多一百萬危疾,四球人壽(二百有saving + 二百term ) 屌你老味連埋D儲蓄一年冇左$150000
下年加人工想買多$500000危疾,同儲一張一舊錢掉落去果種
你果份係一年3萬,供18年就保一世?入面係無儲蓄成份?
有儲蓄架
3萬呢份,每年有加價嗎?
去分行搵RM啦,佢地sell野冇咁多蠱惑野
有,不過30-48呢個年齡層唔係加好多,我如果唔供段六七十歲每年加到hi hi ...所以決定供斷佢
坐喺間房度比兩條友輪流sell一粒鐘真係會迷迷糊糊咁 信哂佢哋講既野 懞下懞下就簽左
供20年
前排失左業幾個月 交完錢户口得返幾千蚊
我㩒出嚟睇返係充裕搭CEO
危疾係加裕倍安保
兩份儲蓄係充裕未來,同簡愛延續
人壽係易達終身保
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞