唔小心供左儲蓄保(蝕錢走定等多年?)

628 回覆
132 Like 12 Dislike
而家想即刻打俾經紀拎錢走佬...
但心好肉痛.....
我買份最平,當有個保障算,買咁多都用唔晒
到時真係有事就貼少少
我無買
早1,兩年買左份一次過放舊錢落去
5年就mature
return係保證多20%
有邊行冇藍/唔多藍?
功能唔同 唔可以咁比
師兄,求介紹息口保證既plan,唔要定期,thank you
讀u個陣俾個FWD 個Agent呃咗買10年嘅儲蓄保
每年供$14000
仲有成5年先供完
不過供完都唔會拎出黎住,本都未拎得返
又係要到老先拎得番?
而家點算好
唔識投資驚輸 又想唔輸通漲咁多 就買儲蓄幾年個d短單 買長單成十幾廿年先打和真係唔知做乜
俾個參考你
20年前我媽幫我供10年full pay保費係3萬
20年後既今日退保價值係8萬
你係儲蓄?
保本嘅話我就咁個個月放五千係度都保本啦
唔供都供咗,我而家應該走去cut咗個plan佢?
講真 儲蓄保險比啲冇投資理財經驗去買就好
自己有做開股票投票/不動產既就唔建議買
不過出左啲新product係幾值得買嘅 (年金)

反而醫保同危疾就必須買既
因為主要係香港既醫療費用高 (非政府)

而點解兩個都買既原因主要係 醫保係費用
你可以話 手術 大部分既錢都cover到
但係危疾又點解要呢
係for 你手術期間同之後既洗費
大病一場講緊幾個月up既 連埋康復
中間好多方面既錢就可以係危疾比個筆錢cover

利申 垃圾agent仔
而家攞返要俾手續費,可以講話倒蝕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞