唔小心供左儲蓄保(蝕錢走定等多年?)

628 回覆
132 Like 12 Dislike
儲蓄保本身投資既價值就唔係高
純粹好過擺係銀行 for長線退休用
同埋保你本金一定唔會蝕
呢個唔係好事咩
無偷呃拐騙既人做fd
利申我都無
係我果個係跟通脹可加可唔加,上次打去同經紀講想取消,佢話取消左下次想加冇得加
取唔取消好?
我果個係AXA康采每年遞增保障權益以抵消通脹
講真如果想用儲蓄保增值資金
真係買個D供幾年後、過多3幾年就拎番個D算
例如供兩年,5年後成筆拎番、仲要係全部紅利都係保證紅利個D
不過呢D短期既、最低消費你預起碼十幾萬
你預5年後拎番大概11x至120%本金既錢啦

有D 供5年既話、你預可以每年供兩萬度
應該就大概10年可以拎番賺少少

講真而家銀行定期個利息高左、相對來講保險同定期個利息已經相差得唔多
呢幾年睇住d定期由1厘升到兩厘幾

有筆定額人壽個d呢
建議你有經濟負擔先考慮
因為筆錢其實都係預你死左後留比受益人

反而醫療同危疾就真係要買
愈無錢既愈要買
唔係有咩事唔好彩上來、排政府、定係唔醫病好啦⋯
我買左供25年1M 保額儲蓄人壽保險 仲送個傷殘賠償 每個月供$300 不過每年睇返保單好似要到2x年先囉得返本金
咁樣玩人法不如直接一開始企硬唔買
計劃就唔開名
要供5年 第10年先叫岩岩回本(如果計埋 a+b+c)
如果得a 拎得番 一定少過本金好多
Only a係超少

而家見經濟咁差 好想拎錢走人 但會蝕

而家拎 if only a = 少過本金一半有多
If 拎a+b+c 都要蝕20k
(詳情拎幾多無問經紀 因為一問佢又會約我見面)

買個陣20幾age
月供唔記得1600定1800
供$300 咁少既
幾年前保監出左GN16,保險公司要披露過去最少三年產品分紅情況,你上返保險公司網頁應該可以搵返佢地到底有無出少好多俾你。

按返早幾年AIA往績睇,佢地分紅都有9成依照計劃書上面(美式分紅),其他公司就無睇過,不過報紙佬話保誠隻英式分紅個波幅就大好多(即係有賺突亦有唔合格)
用盡所有合法嘅方法去麻煩家野
聽聞會拎得返錢
好耐之前岩岩畢業俾人點左買 見每個月$300咪照供 家下cut 又唔係 當買個保障
咁真係你諗你買幾多都係睇返自己需要同承受能力架啫,佢應該有show有加同無加嘅數比你你咪比較下囉

年年加感覺唔好嘅咁咪唔好加,比少啲咪收少啲,又唔係比多啲會有so
係既

儲蓄保真係不可一 不可再
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞