[年經]三大3rd hon想出國讀master

416 回覆
29 Like 159 Dislike
我又唔想讀完已經三十中
同埋我想講 GPA 又唔係上面d 人講到咁重要
我個 fd 又係 UG 2nd low
最後一樣PhD 畢業去左 NUS 做Prof
仲要差少少就去到 Cambridge
讀4年phd 或讀1年ms + 做三年嘢對年齡嘅效果都一樣
唔係讀phd 令你變三十中
傻西仔 一個ielts 8 一個ielts 6.5 其他條件差唔多 咁係咪收8分個個啊?
好認真答你唔係 interview重於一切
Taught master咩Hon都有人收啦
尤其是英國
如果只求洗底同體驗就搵d無咁出名既讀實有人收
但講真名牌前列就算啦
我明白成績唔好 原因好多 玩同唔玩都係有機會3rd左
但事實係手牌係得咁多 要諗下點行岩自己既路
而唔係強求一蚊當十蚊咁用
夾硬塞自己去返academic path
人地有1st hon有2nd up係真係擺左effort落academic performance 度
你用成績trade左其他野 係有手尾的 後悔都無用
要學識接受你自己手牌可以做到d乜野

利申 過來人 未到year3都無讀書 但唔係去玩
笑死人咩
3rd hon 真係要蠢同懶先做到,你都係算鳩數啦
講真3nd不如出黎做野
仲想出國讀
本地讀算啦
樓主邊到串
個asso仔#28個post你睇唔到
乜d人咁mean ge
繼續鳩噏
澳洲讀好似易啲收
佢本身 CU UG
之後 Poly PhD
畢業之後就去左 NUS 俾 Post-Doc
而家做埋 Prof
本身佢PhD 個老細係 Cambridge 人
話可以介紹佢去 Cambridge
不過唔知點解佢最後去左 NUS
佢本身神人
係UG 頹左
UG 讀Risk Mgmt
去左Poly Civil Eng 做一年RA
之後就直接3年PhD Grad
而家喺NUS Civil
研究Geotechnical 同 Machine Learning
所以有佢 refer
去NUS 讀就應該冇問題
不過我會諗左歐美先
『佢本身神人』
認同
如果你第時真係報就更加要做定心理準備俾人係咁reject我之前收rejection email收到無感覺了,不過依家搵到有學校收了(Business related)

你都加油啦,或者考慮其他ching提議嘅pre master
要ug讀英文先得
你要諗多一兩步
讀完之後要做咩...
可能我out咗
3rd仲有hon既咩
3rd= 比賽參與獎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞