[年經]三大3rd hon想出國讀master

416 回覆
29 Like 159 Dislike
我知,taught master有收過我,我想知其他國家

Btw, thank u
其他國家又點睇2nd low?
冇人理
有pre master讀 可以試下 讀多年
我個case同你差唔多,呢排都叫做有做下research點報大學,希望幫到下你。

首先講下自己情況先,三大engin grad,second low,做左幾年嘢,有engineer專業牌,今年打算報外國master。因為我係想讀頂尖大學,但礙於GPA唔夠(全部要最少second up),未必入到。但我有email過唔同大學,直接send email比professor問admission requirement。認真寫好啲份email問,佢地一般會好nice咁覆你。你可以做左呢步先。

1. 美加大學一般好睇重GPA,就算有好多工作經驗,你過唔到個分數門檻,人地就係唔會考慮。
2. 英國大學會好睇重工作經驗,絕對可以彌補到UG低GPA,同埋英國大學相對收master學位較多(好似話政府cut左funding?都係聽返黎有待證實),變相應該易入啲。有啲變左學店。
3. 聽過好多人寧願要ranking低既加拿大大學,都唔去英國大學。點解?因為移民政策。就算你係BC係英國做完嘢都好難搵工,莫講話係外來人。美加相對地歡迎移民。
4. 美加master可能真係難報啲,身邊聽過唔少case係入到英國top既大學但係入唔到美加大學。
5. ref letter無personal statement咁重要,份statement一定要寫到靚靚仔仔!
6. 豐富自己個CV同portfolio,好多時佢地會睇重。ielts其實無太大幫助...

最後,如果真係想知更多,可以去reddit or study room問下,關於外國大學佢地清楚好多,係連登問都無乜用㗎啦,大把人落井下石。
我都好明UG成績差搵唔到好學校既無奈。加油啦,唔好衰比人睇。
你係陳述定反問?
以前可能真係多 始終soas係研究殖民地嘅產物
但而家真係難啲 教席都係優先俾美國PhD
但如果講master嘅話真係抵屌 之後去英國美國都一定有出路
講真 真係收左你係咪有信心讀得掂個master先

3rd hon同冇degree基礎冇分別
美國大把大學,但想讀master 嘅人少,各州嘅state univ 一般都收唔夠學生。
個個申請人都 gpa 3.8?  唔會啦,你估美國個個都肯讀書又讀到咩
如果担心gpa 唔夠高,仲可考高啲個 gre/gmat
讀多個 MS 想讀乜科? math 定 CS 定其他?
有冇諗Phd?
而家諗住讀 Data Science or Applied Math
PhD 唔會諗
因為都成30歲
我個計劃係外國讀完一年書順便可以搵野做
最好係d 排名好少少既學校
我都有諗過考好啲gre拉下
但都冇諗過可以係columbia不過多謝你
我明白呀 所以我先做返幾年野train下自己
多謝巴打教誨
就係唔想做政府工 想做非政府組織/ngo多啲
係連登開post有人唔係落井下石已經執到啦
唔係唔甘心嘅 我冇呢個資格講
不過唔開心點都有啲
你呢個想法非常有趣
似乎你對個制度仍然好有信心
係我認真左 唔小心動左真火 又唔係第一日上連登
但我聽啲做ingo嘅朋友講
好多人都係拎相關學歷入去做
老實,讀書改變唔到D乜
你想改變既,應該落手做野去改
見你好似好持平咁樣我就覆下你啦
可能你係巴所以唔會明點解我咁嬲(係絲咁i feel sorry for you)
你淨係笑我3rd hon唔緊要
但無啦啦拎我personal野講係好on9
之不過你唔係屌佢而係屌我先又幾好笑
對住一個笑我擴闊陰道嘅人講道理?
「我冇日屌夜屌呀」咁樣?
你會唔會叫個比人性騷擾嘅女仔去搵個麻甩佬討回公道?

我覺得我都應該要say sorry
但唔係同條撚屌講係同其他所有讀asso嘅人講
我唔應該笑佢讀asso 因為係佢人格賤 讀asso本身係冇問題 呢個我衰我認我衝動

中立撚滿意未唔知你身邊條女比人咁樣笑果陣你又會唔會講同一番說話

利申 認真上連登嘅女權撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞