[年經]三大3rd hon想出國讀master

416 回覆
29 Like 159 Dislike
Undergrad掛住玩唔好好讀書搞到去唔到exchange仲要3rd hon
但真係好想一償出國讀書嘅心願 加上都好想趁後生讀下書增值自己兼洗底
好彩都叫做讀三大....

小妹想去英/美讀political science相關課程 (undergrad係soc sci)
但讀得呢D科又想搵間好少少嘅學校 自問英文都OK(IELTS有8)
大家有冇學校好介紹? 身邊有冇成功例子3rd hon出國讀到master?
自推(1/5)
自推(2/5)
自推(3/5)
自推(4/5)
自推(5/5)
重讀degree好過喇
有錢就得
啱。
有人收咪得咯
冇咁多時間同錢
咁都唔係間間學校都有錢就收(前題係我唔係有錢)... 所以先睇下大家有冇推介
Ielts有8應該加唔少分 未必入到排名高大學 但要讀實有得比你讀
安格里亞魯斯金大學
加油呀絲打

其實你有無長遠想做咩工作?會唔會唔一定需要讀Master?
不過都過左期要考過...兩年期限好濕鳩
唔想做何妖師妹
有呀!想做INGO/非政府組織 所以先想擴闊下自己視野並進修
聽聞好多都會拎住個political master
btw 多謝你呀
英國既話可以試下Ranking 最底果幾間
其他既話多數跟requirement規定reject 3rd hon
如果真係咁想讀
就讀一年pre-master course洗底
達到指定分數第2年就入得返master

利申:過來人 , MSc 商科已grad
英國好啲既U其實多數都要最少2nd hon,ielts高未必會加好多分㗎佢地只係睇你英文應唔應付到。
不如試下做下嘢攞多啲經驗再搵?佢地會睇重工作經驗。
同埋份statement要寫得好囉,references正常就得。
想入好啲既U就可能要再努力啲,再唔係咪俾錢買囉安格利亞魯斯金幫到你
你出國咪又係玩
都係衰在唔讀書 同學又太勁
巴打當年都係讀pre master?? 感覺好掠水
係咪姐係見你3rd 基本連application都唔會睇直接reject
小妹都做左兩年幾野啦... 最怕佢見到我3rd hon直接reject 唔知可以點樣補償返
咁我去wh唔好?? 冇咁有錢比幾十萬去玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞