[年經]三大3rd hon想出國讀master

416 回覆
29 Like 159 Dislike
多謝巴打/絲打誠心分享
你講嘅所有野除左gpa同ps我都係要用時間浸返來
依家係考慮再做多幾年野拎經驗再諗
當初自己衰冇計 但唔想再衰比人睇
一齊努力
有冇成功例子係gpa低但靠gre補救?
真係有幫助?
我反而就係已經對香港制度徹底失望所以先想學多啲野 當然最後都係要落手啦 但唔想困係香港呢個地方姐

之前區選都有幫手助選 但心底裡都係覺得冇用
如果你係咁諗既,不如移民算啦
data science 條路闊過applied math
但己經有bsc math + msc cs, 你唔會有好多新嘢學
喺美國冇身份好難揾工  好在data science 係 STEM 嘢, 有三年OPT 時間俾你揾
data science 主要在商界應用.  讀個Phd 去 business school 教 data science 其實好正
千祈唔好俾個3字頭親!
移民講就易 但要放棄一個地方唔係咁容易
我最愛嘅人同事都係度 點解要逼我走
美國冇身份揾工其實多數得個幾味撈
1. CS
2. DS
3. 醫護(考過USMLE,之後Match到)

除非你有美國PhD+你好勁
咁樣可以自己申請EB1 或 EB2 NIW直接拎綠卡
其實美國30無乜大不了
你搵工時,唔洗向CV上寫你幾歲的
https://www.collegehippo.com/blog/does-low-undergraduate-gpa-influence-your-gre-masters-application/

gpa 唔易比較 唔同學校/學科嘅鬆緊程度可以差距好大 gre就標準化
你可以問吓心儀學校 gpa 同 gre 點 tradeoff 法
因為已淪陷
其實有部分學校係直頭唔計GRE
傻仔 外國好多野雞大學架
識人八大 非專科 second low 都去到英國讀master
睇你揀咩U咩科啫 要讀有錢就得
on9仔我就係喺外國 都識人入野雞
未撚聽過ielts會加分
Grad左咪算 3rdhon有乜問題。。。
北歐考慮下?挪威免學費
英國最少2:1;有人話2:2都有例子,3rd未聽過。
好少少既學校就算想搵你錢 都要有GRE 630同second up
我唔係話third hon有問題
但如果係玩到third hon 都幾難有好諗法
「成日係hall 一大班男女短衫短褲飲酒」之類
好多人year 1 2 都因為玩而爛哂gpa
但之後知死 會追番
好難想像一個仲唔知死嘅人會諗住讀master
「盲目吹崇外國」
「香港都唔讀好 去外國就會讀好?」
「外國讀要幾多錢 你知唔知架?」
我諗用性去話你真係唔係幾好
但出去社會 大部分就係咁諗野
想印象去決定一個人嘅行為
包括你都係 依d係人嘅傾向
你要反駁嘅應該係依種思考方式嘅不正當性
畢竟 正皮佢嘅人都唔一定覺得你日屌夜屌
而係一種聯想

我覺得中立撚唔係一個問題 但要中立就中立到底
而極限中立為目標
而家社會都唔鐘意中立撚
我覺得要分番開客觀同中立

另外我覺得唔一定要讀master先學到野嘅
做咩咁執著master 因為人有我又有嘅心態?我問下
因為想去外國繼續玩囉
又可以po靚相上ig話比人知去左外國生活
英文好真係易apply好多,甚至移民都有機會,8ok了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞