[年經]三大3rd hon想出國讀master

416 回覆
29 Like 159 Dislike
其實係香港呢個畸形社會先鼓吹讀書風氣姐
外國嗰啲唔係個個都有上大學
中學畢業完就出嚟搵嘢做咪一樣咁開心
我之前識一個外國人
30幾歲有一仔一女嘅都係喺自己間公司做到manager級先來讀個degree

讀上加讀定係做幾年野先來讀書其實對佢哋嚟講真係冇乜所謂
諗住做機師?
幾贊成
你唔講唔知政治野同政府工真係有莫大關係
真心 非串嘴
樓主有心讀政治野不如考慮吓政府工
唔係講笑如果論資質嘅話其實香港啲大學唔差
咁佢講事實姐
樓主讀soc sci都係得3rd hon,讀UOL business可能連hon都無
利申識人UOL graduated with pass(無hon)
無得話唔甘心架,我都係3rd,有兩個master都俾德國嘅大學rejected,講明唔合資格
3rd hon要出國讀master唔係咁易搵到
Columbia 洗唔洗收3rd hon 呀
美國只有 honors degree vs non-honors degree. 3rd 亦算係honors degree
因為美國自己冇分乜級榮譽 亦少理外國果套
台灣
讀書改變唔到的
你要改變社會,請去選舉
人地要去外國擴闊眼界呀
出去澳洲讀
有個frd ou grad 2nd low 去澳洲讀master
我以為3rd hon 係傳說
如果係為轉行而讀好事黎
不過做cs日後埋位應該主要睇你technical野識唔識

我fg就即刻去左
感覺上讀完對工作幫助唔太大
反而兩年係出面生活同遊歷令個人成長左唔少
third on 喎大佬,點幫你呀
上網姐唔洗咁認真,上得連登問你都預左唔會有咩好既意見
低grade個啲叫prof幫手肥咗你再讀好過啦,我全個year2除咗要attendances 既科,其他就冇番過學咁濟,都2nd hon.....
soas好嘢嚟 一定要試
想去美國讀既話考埋GRE 唔多唔少都彌補到3rd hon(好過用ielts成績)
真係唔好為興趣讀Politic Science Master, 無咩出路

利申:過來人
因為真係好多人覺得對工作幫助唔大,而轉行姐係冇相關經驗所以更加擔心浪費左時間同錢,但係我知道經歷的確係用錢買唔到嘅
你讀大學 3rd hon唔緊要
但講想讀master 俾人笑有咩出奇
就好似讀asso日日玩仲諗住升u一樣
相反 你有咩資格可以話人
你依d人唔講道理 讀幾多書都好難有作為
人地話你日屌夜屌 咁你係嘅咪認 唔係咪指出
做咩要話番人地asso仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞