[年經]三大3rd hon想出國讀master

416 回覆
29 Like 159 Dislike
三大3rd hon
即係咩水準?
利申 毅進仔
咁又睇下你邊一行嘅
我冇覺得自己好勁
就係覺得自己廢搞到咁先入來問大家意見

係唔明有啲人不停留comment純粹為踩低人係咩心態
如果你覺得3rd hon代表垃圾呢世冇用
我連一個機會都唔值得擁有
咁我依家直接跳樓死唔阻你時間
香港靠你班傑青同有能之士去拯救

其實如果你唔係想比意見純粹覺得我冇撚用想笑下我
不過你留返啖氣去啲有用post留言
呢個世界總有人睇我地唔起
唔知佢地又有幾勁
算啦接受左
唔係呀兩年幾三年咋 所以可能都係做多幾年野好啲...
referee係份工搵返來?
有冇搵undergrad嘅prof
多謝巴打我都想做個追夢想的人
希望做多兩年野拎多啲實戰經驗再努力
做左幾年野??
差唔多三年
唔知呢 係有啲人眼中應該同毅進仔一樣
又或者毅進仔仲叻啲添
樓主加油,讀書呢家野有心唔怕遲
似係知情人喎,同樓主有啲故仔?
覺得入到大學既都好勁
更加唔使講三大
咩field
考GRE
多謝你呀連登正能量
第一日上連登?
“但真係好想一償出國讀書嘅心願 加上都好想趁後生讀下書增值自己兼洗底”

其實出國讀書有d短期課程幾個月 去讀下體驗下咪算囉
讀書其實唔一定要讀master嘅
我自己今年final year 冇去過exchange 有minor法文
諗住暑假去2個月法國讀法文體驗下算
其實有好多課程都可以讀幾個月
藍帶課程例如煮野食,畫畫,學渣飛機都得添
其實讀幾個月,同你去一年,唔會差得太多
因為其實要體驗,幾個月至半年都夠
聽好多朋友去過exchange都咁講,其他好多時間都係周圍玩
你想體驗外國生活,wh都係一個選擇黎
好老實講,大學文科讀到thirdhon(我自己都係三大文科)其實讀書能力真係一般般
唔係我自誇,我自己都極懶成日deadline fighter加對自己讀果科唔太有太大興趣 我保守估計都可以second up...
其實又何苦勉強自己再讀書辛苦呢
而且master仲要辛苦過ug
其實thirdhon唔太緊要嘅,識好多人thirdhon都撈得好掂
但d人共同點就係厭倦大學讀書,佢地係有能力嘅都
不如試下做下野,有d工作經驗,個人成熟d
覺得再有需要報,再讀都唔遲
可能有工作經驗可以更加幫助到你讀pg
master
學歷唔係最緊要 最緊要搵到自己想做咩
就算讀到三大 都唔代表啲咩

睇下啲狗官同popo就知
socsci 算係專科
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞