[年經]三大3rd hon想出國讀master

416 回覆
29 Like 159 Dislike
其實我依家都唔愁冇工做
只係真係想讀多啲書同見識多啲
坦白講都係同香港政治環境有關
想讀多啲書諗下點樣改變呢個社會

係有班人不停話我為洋腸為移民為左玩
唔明呢啲人咩心態
我唔介意你話我讀書廢讀唔成
但唔好侮辱我人格 你都唔好得去邊
係邊度讀?
3rd hon其實對搵工係冇乜影響 我仲不知幾順利
係想讀master先食得屎
Essex
咁不如做嘢先
借po

發動世界級遊行!Who stand with us世界巡遊!
https://lih.kg/1780766
你咁嘅成積,又想讀好嘅master
咁勵志可唔可以問多少少
1. 你referee好好?referee係咪同相關學科有關?
2. 有冇相關工作經驗?
3. 求寫ps指教
同樓主一樣 屋企人想我過澳洲讀master
但係gpa爛到仆街 都唔知點算好
加油,3rd hons揾master讀難度都幾高下,睇下有冇靚prof. Reference 同personal statement 可以幫幫你同埋聽講可以完全self fund嘅收嘅機會再大啲

利申2:2 bba狗都揾緊uk master
呢啲應該係留返比香港警察
你又唔好咁戰鬥格
純粹了解吓啫
其實讀完degree都夠做啦
有時人就係要有取捨
如果個個都可以心想事成我都想個天比多次機會我
照上面幾位比建議巴打咁睇你做野儲經驗好似會比較好
係有啲唔甘心 不過都係自己攞來嘅 冇得怨
巴打好似好有研究 你都係果邊讀?

成日覺得唔識本地語言 總係會爭咁啲
不過少支那人呢點好吸引
支那人anywhere
讀u成4年都可以拎過3rd hon 你早啲識咁諗就唔洗3rd hon咁柒啦 慌死你唔係個啲 聽日先努力讀書 嘅人嚟咩 人地用4年嚟評估你之後嘅表現咁都俾你屌 你試下見工同pr咁講囉 睇下人地會唔會請你 仲拉埋革命嚟講 人唔笑狗都吠
老實講入到大學資質能力唔會差得去邊
Undergraduate 課程有邊啲真係難到死磨懶磨搞唔掂架
3rd hon真係衰懶 學習態度問題多啲

仲有好多人入到大學根本唔知自己想點(例如我)
可能入左唔想讀既科 可能掛住玩 可能係大學入面迷失左 etc

所以我以我自身經驗覺得2nd low同3rd hon能力分別不大
但係我覺得2nd up同1st hon真係要有少少天份既
你畢咗業好多年?
1. 一般,但係相關學科
2. 可以叫有⋯⋯
3. 最撚勁嘅寫開頭,寫下課外經驗有咩幫助
所以樓主係咪應該重讀Bachelor?
其實你真係唔怕報左先,agent又唔會收你錢
讀完master出黎做野既經驗同ug好唔同
唔好欺騙自己過左一兩年野個情況會好左
自律完全係心態

Referee 其實你肯問好多professor 都會比
如何可以有埋相關工作經驗推薦信會易好多
英國好多大學都睇重工作經驗,叫agent 幫你apply多幾間啦,每間大約都係收50鎊左右
緊係唔好啦,master 1年 ug 3年,不如讀間弱d再升上去,加埋自問ug d course 學既野真係冇咩用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞