[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#34

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
點解個mon 角位會咁光
好似IPS成日都會咁
X2
收到風話好似一月中
有144hz但唔用得玩FPS
唔知選擇邊個好,求意見
想打機同睇片並行

AOC CQ27G1 ($2699)
2K,VA,Freesync,CURVE

AOC 27G2 ($2299)
1080P,IPS,Freesync+Gsync compatible,FLAT
27G2仲有HDR,好難選擇
到底要2K VA,定1080P IPS HDR
27G2有Gsync compatible咩
本身自己都唔係電腦打機
純粹見佢34吋咁既價錢
我隻舊ips mon出全黑
傳單話有,所以而家有選擇困難
佢新出果款mag272qr都有software g-sync 好似都幾正 各位點睇
https://tw.msi.com/Monitor/Optix-MAG272QR/Specification
Msi果款 唔係aoc up錯

早幾日買左個Samsung U28R550 但係因為腳太短換左夾檯式支架
但睇官網話呢隻mon剩係support HDMI2 同埋 DP1.2
請問大師們有冇方法可以同時開到 HDR+freesync
小弟用緊N卡
竟然特價??
本身睇緊vg27aq都要$3899
dp 1.2應該係冇問題
我用過幾隻 4k hdr dp1.2 mon都可以開HDR+freesync
除非隻mon firmware 限制
Thx bro咁我今晚買條黎試下
有adaptive sync / freesync 未必食到g sync
當初n記g sync compatible 認證得極少mon過到
早兩日部x27p到咗,但放完上枱發覺張枱唔夠深搞到好近
邊度有啲貼牆啲嘅vesa底座買?
淨係較到高低就ok
係抵屌嘅 不過大陸運落黎好易整壞個mon 你要1換1 或者之後拎去整就手尾長囉
本身買mon冇跟dp線
d人唔係嫌棄va反應慢過tn,色水差過ips咩
都有人嫌棄ips黑位差過va
原裝跟HDMI渣 一開sync個mon變紫色雪花
有冇link 剩係搵到 800usd果間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞