[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#34

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
非BF優惠咁抵屌
代理行貨真係...
非常好
除咗解像度低咗少少之外
檯深60cm買27寸會唔會太大打機頭暈?
最典型係將2000美金既PG27UQ 賣29999港幣
sor記錯咗型號
隔離壇嘅PA32UC
我地上一個post都有講
我都買咗
但BF好似冇任何discount
非BF優惠咁抵屌
代理行貨真係...
經典係將2000美金既PG27UQ 賣29999港幣
計埋mon支架 唔太夠遠
thx!
啱啱落黃金試吓27寸好似真係近左d
24寸又覺得細左d
新蛋同Amazon 都未見過賣10000喎
咪鳩up好冇
買起左
我日日check都唔見冇有平
反而pg27uq就有平少少
On99
所以Pg35vq 香港定價我覺得正常

所以我都叫你係香港買PG35VQ
冇巴打買左Fi27q-p ?

Fi27q-p spec 好
但Aw3420dw 有高srgb

如果想靚色係咪aw34?
換完唔會後悔
色靚一定係Fi27q-p
兩者Color gamut差不多
但FI27Q-P對應能力比較好
有sRGB preset又有HDR
HDR可對應DCI-P3

Aw3420dw冇HDR冇sRGB preset 只會過飽和
咁抵屌

係咪都係39個月保?
好想試21:9

但最後決定買FI27Q-P 算
CentralField,Capital,Comdex
應該得CentralField有
32" ASUS 華碩 PA329C UHD 4K HDR 600 Professiona; Monitor 14999
32" ASUS 華碩 PA32UC-K 16:9 4K LED Monitor 16500
32" ASUS 華碩 PA32UCX 16:9 4K LED Monitor 32999

香港PA32UC終於有比較合理既價
K版有跟i1 display pro姐係mon價仲平過PA329C
如果早d減我應該會係香港買了
Price.com得一個價$1990,巴打係咪打少左個1字
24吋 4k mon係咪好伏
電腦配置打算9700k+2080super+64GB ram+ssd
希望開到 high-ultra,fps可以穩定100或以上
冇特別玩開3a,但下面玩開既會追新版
玩得比較雜主要幾款:
Cities xxl, cities skyline, transport fever
Euro truck simulator 2, project car 2
Team fortress 2, division, cs go, arma
Company of heros 2, aoe 2 hd

mon 未買但要求如下
27寸
2k 1440p
144hz
va/ips
g-sync/g-sync compatible
$below 4k
去左轉黃金貌似選擇唔多
G-sync/compatible 有d難搵

暫時睇中ASUS VG27AQ $3890/$4000
另一個選擇落1080p
AOC 27G2 $2299
平差唔多一半
好難揀
唔可以過伏既
俾d放唔到27吋以上既人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞