[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#34

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
呢部係咩?
你試下開唔開v sync個分別
或者用其他程式cap 60fps 例如msi afterburner (rivatuner statistics server)
我最後較差個畫質試 原來佢係sync緊120fps 所以先會去到70幾 咁結論係張卡唔夠勁
請問一下呢幾個mon邊個好?

BENQ GW2470ML/BENQ GW2470HL(星河推薦,依家仲抵屌?)
ASUS ROG Strix XG258Q
MSI Optix MAG271CQR
Samsung CRG5
AOC C24G1

打FPS用 有3000HKD左右既可以推薦 thanks
fald係
Full Array Local Dimming
可以比較靈活同準確控制背光
得幾款機有
PG27UQ
X27
PA32UC
PA32UCX(mini led)
UP2718Q
BM270
仲有D未上市
啱啱買左隻aorus fi27q-p,個mon有電流聲,嗞嗞聲咁,係咪要去換定係正常?
3418dw
93 x 45 x 64cm
今日啱啱買咗主機.
MSI B450M MORTAR MAX
AMD Ryzen 5 3400G

而家想買個27吋MON, 平時睇下youtube, Netflix, 上下網, 睇下自己D 相.
想要 27"- 30", 4K 60P, 廣色域. IPS 或VA Panel
想問下HDR 同Freesync 係咪打機先有用? 我完全唔打機的.
SAMSUNG U28R550 或 DELL U2718Q 點睇? 有冇其他介紹?
預計8-10K 都得. THXTHX , 邊隻MON 好?
唔該哂巴打,放下心頭大石
VG289Q
應該就黎出
8K可以買到XV273K 4K 144Hz 但你好似冇需要
32吋唔考慮?
4k 144用唔用到5年
有無巴打試過
睇片開full screen就blackout 一兩秒但有聲,退出full screen 同較大細聲都會blackout
試過換線同port。display card driver 已經up到最新
我真係完全唔打機,同埋我粒APU 都推唔到4k 144hz

而家睇咁Samsung U28R55 同埋Benq EW3270U
想問U28R55 同U28R550 有冇分別?
睇片好似benq 用VA panel好啲,同埋10bit色 95% 色域。支援freesync
但係benq 32吋又太大
有冇27~28吋左右。係有咁嘅spec?
只要唔壞 任何mon都用到5年
我有隻Tiny 17” mon
用咗20年都有
U28R55/U28R550=U28R550UQC
27~28吋冇咁既spec
其實 VA 有咩好,除咗黑位同漏光好過 IPS
平 容易做到廣色域
但係 VA 係咪睇得冇咁舒服?
見仁見智啦
thxthx...咁我明天去買samsung u28r550算。
請問呢隻邊道買好? 有冇分水貨行貨㗎?
有冇話包幾多粒死/光點?
over 5~6年冇買過mon...thxthx
個臂係咪唔可以玩一般臂

我都覺佢個架好頂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞