[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#34

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
THANKS, 再研究下先
唔好意思... 爬完文都唔係好明...
如果ps4 pro + PC (主要打lol 同pubg) 27"/32"
其實應該點選擇好...
VA/IPS?
2k ps4唔支援係咪唔洗考慮?
4k + 144hz 係咪未有嫁...?
睇完好似只可以揀1080 144hz 或 4k 60hz...
2k 144hz 好似兩頭唔到岸咁...
用過FALD返唔到轉頭
Btw 感覺Pg35vq 色水冇pg27uq咁正
差7%DCI-P3差咁遠
近排砌左部3600+5700XT既機,想問下各位巴打有冇咩MON推薦
主要會拎嚟打FPS同PS4 PRO所以應該會揀個2K 144HZ IPS既MON,筆直4K
暫時睇中以下幾款
BenQ EX2780Q
Acer Nitro Gaming VG271UP
Acer XV272U Pbmiiprzx
ASUS TUF Gaming VG27AQ
係星河個網睇到上面嘅MON有機會支援PS4 PRO 4K縮顯,想問下有冇巴打用過4K縮顯同埋畫質如何?
計volume 唔止7%
PG35VQ sRGB volume 120%
PG27UQ sRGB volume 150%
ps4 pro都可以用2k mon 只係會blur
但有有2k mon可以輸入4k訊號 然後縮落2k 會好d
4k 144hz mon 8千蚊+
唔駛驚,我夜啲放大啲影多次比你睇

其實正常,佢面頭係圓角塊野你可以當佢係mon貼,底果塊係玻璃

我之前隻u2414h都係咁,係隻u2419hc先修正左

話說x35/Pg35vq 個更新仲未出
又話12月前
上年買左隻PG27VQ
到依家已經整左5次....
次次都係壞LCD 換左之後唔夠一兩個月又壞...
係本身mon問題定我拎到機王?
好似話12月底
應該差唔多 試下不斷f5
部aw3420dw次撚次開機都話Sleeping mode,我郁mouse禁keyboard都無反應,要再重開機先得。
究竟點先熄到sleeping mode!?
x27 HDR睇 WITCHER 好撚正
究竟EX2780Q係咪有g-sync compatible?
前兩個po有巴打話佢冇
但youtube review又話開到同好順

btw香港係咪冇晒貨?
幫人買左隻著mon試左陣

開到g sync,冇俾錢nvidia做認證遮
個價好抵屌
只要有adaptive-sync/freesync 就一定可以開
但效果就冇保障
抵呀,係差在冇得教高低

落腦場仲平d不過要自己拎,訂嗰時話預10日點知第二日突然話代理返左貨拎得
開左係有效

但點都差真g sync少少啦,始終冇晶片
過唔過到G-SYNC 擺錘示範?
其實點知係咪用n卡真係enable到freesync
叫過到,比v sync, no sync明顯好好多
跑G-SYNC Pendulum Demo
自行set fps range
VRR範圍內冇tearing
個支架真係廢左d, 有冇座枱既vesa mount 支架推薦?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞