台積電 5nm 良率已超 50%!! AMD 穩了!!

392 回覆
237 Like 4 Dislike
事實係
Re你都廢事?
咁你又回
條友連基本邏輯都唔識
你呢d五毛打手唔好成日係度打飛機
冇人去做唔等於去做做唔到
咁簡單既野都唔明仲事實
咁香港政府成日口講環保
咩配套都唔整
口講回收
又係咩配套都唔整
咁係香港政府既環保係做唔到定唔去做?
搞清楚先講呢d野啦
香港要追?追咩?
香港只係一個城市
呢d野要投資幾多金錢技術
搶唔到前2名都要蝕到仆街
水喉從那來?
跟本係得d廢官亂吹
冇人去追都冇人打算搞何來係後面食塵
因為冇人係後面
你有你搞讀電
我有我玩金融
無啦啦走黎話香港追唔上?那來有追過?
而家興玩A4 itx case
算唔算細部
應該有排都唔興
個個都追top gear/高性價比
究竟5nm係可以有幾精細
無概念
香港係有既,出post前做下小小research先啦。
ASM你應該知啦卦,亦都有幾間fabless ic design company。你呢d外行人梗係話無
講真 如果冇礦潮同主機吊住AMD條命
而家仲有冇AMD都成問題
齋同Nvidia 鬥民用,Radeon 唔會輸曬,問題係突然有礦潮,攪到個場一張勁嘅 Radeon 都無曬。你可以話吊左條命(係堆土機陀衰家個陣,真係靠遊戲機同礦場。)不過AMD 作為美國壟斷CPU 個策略上,到時都有神秘資金注入。
仲有賣左條女
個期係個商家佬就CEO,睇住盤數勉強撐住
搞唔掂既gf ?
GF 唔玩10, 7nm ,佢地最細係12nm,最多有FDSOI 。

台積電依然好好多。

老實講無台積電AMD 返唔到生
吓?
咁叫有追?
你咁講同講香港政府有大力支持環保有咩分別?
你冇睇我上面講咩?
定你理解唔到?
你係咁話香港追唔上喎先生
你呢d咁既五毛
成日係咁話香港追唔到大陸咩
要依靠大陸咩
比錢大陸賺都要話人地靠大陸
咁家下侵侵叫大陸買佢D農產品係唔係又全力支持緊中國?

再講明明係講緊晶圓製程工藝
原來有IC設計就會有晶圓製程工藝?
咁高通自家製程又去到邊?AMD呢?
你要回就答左D問題先啦
講既野都有邏輯問題
仲係咁話人錯
九唔搭八
ASM 邊有fab, 佢地賣 BEOL 的設多。

大學lab嗰d 量產唔到的唔好提。

老老實實我都想香港有IC 工業,但現實係政府唔推無可能做得成。
除非有大孖沙捐幾幅地出黎起基礎設施
Yield 還是 yield, 係計多少個die pass 對比 一片wafer 最大可生產的die 數。

和面積有關係defect density, 因為工廠生產能力和呢個有關
Top Gear單卡A4夠哂
仲細部過Xbox One
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞