台積電 5nm 良率已超 50%!! AMD 穩了!!

392 回覆
237 Like 4 Dislike
呢度tsmc 7nm仲要係第一代
轉用euv已經又再改進左
所以幾乎可以肯定tsmc 7nm>Intel 10nm
日本唔係去左整原材料咩

晶片幾多nm確實係重要,但美國軟件一樣重要
冇咁一樣都冇撚用
而家好似叫兆芯
認同,台積電根本只係掛名係台灣GE
大股東係花旗
成立既係飛利浦
成班人仲係到FF香港有專利技術多好
我個人睇法係歐美為左幫台灣先會搞間台積電出黎
核心技術肯定都唔係台灣人手上
大陸高價挖人地D人都拎唔到人地部機架啦
張忠謀呀柒頭,如果係郭老一早大陸設廠賣埋技術試繳比大陸,張忠謀係深綠金主黎
鬼咩,外資眼中只會覺得,香港政府都唔幫返香港科研,外國過來投資,即係變相送技術俾大陸。特別我地「偉大」ge 特首而家咁出位 (一個城市ge 衝突攪到外國政府出手,最威今次) 邊個仲敢來?
某程度上係
但喺技術上其他廠應該做唔到佢嘅1die 主義
嚟緊應該24C起跳
煙條一路向呢個方向研發同發展先做到
其他公司未必做到呢個要求
D APP都只抄回來的
係外國比幾十萬買人地既內核
自己再包裝下
人地淘汰唔要既OUTDATED技術
我地香港仲要高價比錢買番黎
只係為左一班高官FF自己搞D咩新既STEM
諗起都搞笑
單春性能都畀AMD追上
牙膏廠真係玩撚完
事實上intel14nm嘅10980XE對戰
Amd 7nm 3900x都係同水平
如果並唔係佢被授予既工作內容
而只係身處呢間公司,固然用到佢既資源啦,但係創做左工作/任務以外既發明,係屬於佢本人完全唔係間公司。
之前應該British Gas定邊間公司就係員工告返公司用左佢既創意。唔知高錕發明背景係點,如果係受聘專門做研究咁我估都只係公司可以保有部份權益或者first inventor既高錕可以拆得好甘。
但係專利20年,到行業成熟都過左期。
Dragonball
國泰已經係例子啦
中學生,整到真空管出黎,先講電晶體
撚有lead過
漏洞單野都勁明顯睇得出intel用安全換性能
加上係早幾年intel上左14nm
Amd俾個垃圾女朋友拖住左個製程
同埋佢個模塊設計得唔到兼容
Amd 又冇開發一個完善嘅驅動去有效咁用佢個設計
that's why 我哋要攬炒
香港需要浴火重生
10nm以下100%市佔率
所以d五毛成日on99問台灣有咩價值,話台灣有咩事外國點會幫台灣一。
台積電,最世界最好嘅精片啊,邊個唔想要啊。
同時全球Network發展會拖慢幾年
晶片市場,贏者通食
發生咩事?

記得幾年前連登仲係話緊intel同美軍一樣都係外星科技層次,擠牙膏都夠打贏AMD

點解依家形勢變哂?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞