台積電 5nm 良率已超 50%!! AMD 穩了!!

392 回覆
237 Like 4 Dislike
中學生都整到90nm,巴打可唔可以留tg,大把大學搵你造chip
利申:冇錢造
講個笑話:香港科研
可以食少啲電>自然就冇咁熱>又可以疊核心
之後支那仔就可以笑9香港咁撚廢
其實係佢哋班仆街搞到咁
香港職場迷信經驗主義,讀咁多知識,HR同老細都唔buy
連畢業讀個full time taught master都話逃避現實,MPhil/PhD又唔當工作經驗,會有咁既認知好正常
3990 屌打
唔出奇
連登仔早排先自行設計顯示卡 技術應該超越埋nvidia
隻機械人買返黎。。。
基本上同用Lego整 係技術上無分別,沖到就得。

係香港科技野 鬼集資到
Ching, 台積電 人材來源基本上係台灣本土,你再睇下佢地d 專利個名。
去到28nm 以下所謂的核心技術係全流程每個環節都有關,缺一不可
所以你會發現中國最成熟係28nm....
中芯要下年先量產 (上年都咁講,聽住先)

歐美為左幫台灣先會搞間台積電出
=> 量產計台積電超左歐美幾多年,你訓醒未。

大陸高價挖人地D人都拎唔到人地部機架啦
=> 唔關部機事,大陸一早有部DUV機可以出14nm, 但一直量產唔到,日本起碼8年前都量產左,做唔到就做唔到,無得呃。

比曬d機佢地都未必做得出,量產到先係真本事。
個部野真係gimmick 野黎
支臂買返黎,咖啡機就唔洗講啦
基本上就係用支臂攞隻杯放落咖啡機沖跟住攞比客
計innovation 真係冇乜
情況就好似寫隻app咁,識marketing做得好,岩timing 就可以彈得起,唔係真係靠技術
洗乜3900
依家用得上幾年前一句話
R5默秒全,R7炒全家,R9轟成渣
會比班商人將專利低價賣出,再去炒樓。
但係咁全球就會受班專利曱甴拖慢好多年。
其實基礎科技開放左係好事 (對用家)
大佬,EUV 真係好貴,得intel tsmc samsung 呢d 有大現金流的公司先可以玩.
原來依家去左intel
咁咪好似自己同自己鋤dee咁
壟斷生產資料
香港都唔輸,有磁能線
仲有爛尾咖啡機
整CPU最重要個部野叫光刻機
好似係一間荷蘭公司整
重要到 3星蘋果台積電AMD等等公司都送錢比佢開發
只要整完第一時間賣比佢就OK
中國部光刻機係足夠去生產14nm

而整cpu係過百道工序中 每道工序都要成功99.9999%
最後成品先有咁上下良率
呢d係講緊民族主義
真係要真心愛國愛自己公司
自己擺左個棋局俾自己破
唔係話你錯,但係chip fabrication 好多野靠經驗,大陸岩岩開始未有經驗良率低係唔出奇
舉例,做完doping 要加熱幾耐,etching 幾耐
呢啲都係靠data fitting 去整條式推算出黎,就算人地教識左你都要一年半載摸熟
大陸入口到最新個部光刻機再講
核心技術就台灣工程師攪嘅,荷蘭人係幫手提供硬件,張忠謀立下決心唔攪自己產品先有咁多客仔係佢到落單生產,nvidia / AMD 都同時係TSMC 生產,佢兩家都無擔心過技術外洩問題,如果係三星/中芯,聽日就俾人抄曬。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞