台積電 5nm 良率已超 50%!! AMD 穩了!!

392 回覆
237 Like 4 Dislike
香港有科技公司做到世界級嘅中共一定落黎插旗
有中共乜都唔洗講
台仔做咩咁垃圾
同意唔解決私隱同知識產權問題
無人會想係受中共統治既香港插旗
放慢啦屌
7nm+ 都冇對手
有無人可以講下intel同AMD 制程有咩分別

想學下野
之前睇到好似話佢地下年用16nm,自稱話可以同amd打
美股
QQQ,台積電,apple,下個巴爺爺
加埋visa
佢地21年先10nm,但到時amd用5nm了
香港乜鳩都整個undergraduate degree即食,成間職業訓練所咁,扭曲哂教育生態
Private Banking
Business科
AI
Data Science
醫療科
法律
Risk Management
Global 乜乜柒柒
Education
Social Work
幾時開埋炒樓炒股?

學得美制大學就學埋人地將呢啲科搬上Graduate School當second degree
食住個勢,日本唔賣原料比韓仔,轉頭賣曬比台積電,唔一野打死三星,後患無窮台積電係美國台灣有幾間大學都有產業合作,依個比三星進取同有遠見好多
香港搞科研=食屎,有興趣起下我底睇下,所以有心做電子業我建議黎台灣,真正電子業大國
三星 7nm 良率都未過50%
好心台積電就玩下 7nm+++
5nm 扮下野 產能緊張 局人用返成熟制程

不過16nm 一役之後 同制程 應該冇人會信三星
香港攪 中國直接滲5000人落去偷你技術
樓價貴唔係問題
你起廉租屋出面d 私樓話撚知你炒到飛起
起碼唔駛驚冇得住
但而家租又貴買又貴車又貴食又貴乜鳩都貴
本地人走去做科研只要做唔到最top 嗰班都含得撚生活都成問題
政府唔用自己公共財發展科研增加產業減少依賴虛擬經濟增加實體經濟比例
收收埋埋咁撚多錢走去貼番共匪有錢佬屎忽
基本民生野搞到都唔撚搞
實體經濟唔發展樣樣野叫人炒炒炒
普通市民根本冇能力同你炒但成個社會得個炒字佢做到d 乜
疊水商家要真係有個心想發展香港先得但問題係個發展商要override 晒個政府基本上等於富可敵國咁濟
富可敵國得嘅大部份都有中共條水喉射住撚會做白武士救你香港人
就算係誠仔都頂唔起成個共產黨壓落黎最後一定保命走人算撚數

即食文化度度都有但政府本來嘅能力應該要減少呢d 風氣透過教育透過政府資源去平衡番個社會
但個政府偏偏走去嫌未夠斜再整斜d 用晒成個社會d 資源兜野撳鳩佢落底

都係嗰句 共產黨同佢班冚家鏟政務官唔冧香港人唔駛有好日子過
我而家淨係希望香港連埋中共可以成個爆撚晒去reboot
窮就窮撚緊唔撚駛諗住之後會同而家一撚樣
但起碼個社會有機會真正番番去一個有balance 嘅社會
唔係比班冚家鏟當慰安婦咁日屌夜屌
起碼似返間大學先
依家有香港幾多個大學生真心讀緊自己有興趣既科?大家多數都係睇錢途
就算當為左讀second degree,起碼叫做讀過真心想讀既科

入得STEM十個有九個當水泡,DSE又搞到理科底廢哂,就算搵到食都搵唔到人材
幾日前PISA公佈左香港Science同Maths得分係十幾年以黎得分最低
社會一味崇尚語文同溝通能力,有咩demand就有咩教育
香港不嬲都係講緊付出最少effort獲得最大profit
地產同金融係用錢轆錢,轆起左就好快有大量回報,科研/實業做唔到

其實實體經濟風光時期已過,連intel都搞緊轉型
台積電可以繼續大賺係因為佢係晶圓代工界既夢三巴塞,地上最強無人能敵
其實amd 16年頭都係2,3蚊usd
之後rx480, ryzen 到宜家40usd
郭台銘係鴻海
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞