台積電 5nm 良率已超 50%!! AMD 穩了!!

392 回覆
237 Like 4 Dislike
買game送顯示卡
RNDA好似冇左FM了
其實用SVP係咪差不多?
咁公平d 講無左日本上游 台積電一樣跪低
淨wafer已經無左日本唔得
SVP未用過
RDNA 1代冇,希望2代會加番,今代含淚支持
香港係一個搵快錢的地方。。。。
要時間的野港共全部無做。

由我畢業前講緊玻璃回收到今日都係一撚樣,仲要等政府批錢。。。
Poly 一早可以用玻璃做回收磚 結果都係得個講字
部Mycar 用黎打飛機外仲可以做乜?
Telsa Model 3 中國都量產啦。。。。
香港就係開得太多即食degree去fulfill「有用」呢個requirement
一般黎講,ug degree唔係for搵工(aka 有用),係for讀上去做research
btw唔反對Professional master or doctorate即食,反正都係用黎吸金
但係ug degree都即食真係太扭曲
香港冇防止技術轉移,無論有咩技術都會比D藍高層賣晒上深圳,跟住就全大陸嫁啦!! 雖然sad, 但係唔清晒賣港派,香港永遠都發展唔到科技。
香港宜家d所謂高科技連深圳都不如,
講真,連俾人抄既資格都無

amd yes
咁台灣人自己都貢獻好多
其實唔係冇晒,只係永遠胎死腹中姐!! 香港最大作用係引入外國技術,跟住要整產品嘅,全部判晒比深圳公司山寨嚟抄,咁香港人工高,唔夠大陸玩,咪全部死晒lo。深圳吸收咗當然會發展,不過我想提你一樣嘢,唔好以為深圳冇左香港一定掂。冇咗香港,大陸科技唔夠世界鬥,大陸只會變落後嘅技術ga咋!!

所以香港喺大灣區其中一個重要角色,係引入外國科技。 亦都係點解永遠唔會比香港科技公司做大嘅原因!!
利申 Software Engineeringer
我都係engineer,
香港有咩產品係上到神枱?

大陸大把做IoT開發手公司,開始有公司用risc V做產品,講ic design,除左海思,仲有幾間連鬼佬都話勁既rockchip同 allwinner。

香港除左做轉口港偷運高科技零件入支那,呢幾年有咩代表性科技野?
無辦法,畢業三年後仲有幾多電子畢業生仲做緊本行?
大部分都轉左行,一係忍受低人工。

Allwinner 同 rock chip 又唔係好勁,平啫。
無論個os 定 功能都係同一線 差好遠

海思就真係好多勁人係入邊。

Risc V 我又唔覺有乜特別,成個生態用緊ARM 你轉risc V 你慢慢改條tool chains。
比中國控制的risc V 到最後會變做三不像。
你諗下ARM 之前大改 時d 手機亂到七彩,無人管住兼容性就會出事。

香港無公司 (無行業) 先係問題,最大問題係租金呀。
呢d 政治任務 好難解決。
但一d 非政治任務都唔攪你就明香港其實都真係靠英國制度。
一日不除,一個自卑,自大,忌才既獨裁宗主國
再叻既人都無用

香港係靠英國人就太片面,制度係要由上至下都去遵守,崇敬先得。
Allwinner同rockchip係公認二線,但係咪要做到一線先叫成功呢?相反香港有咩公司做到?

至於RISC V,觀點與角度姐,人地起碼行到第二三步,香港連起步都做唔到。
香港老細:玩金融地產炒炒炒好過
地價租金果啲,政府肯學台灣韓國強行搞優惠政策根本就不成問題
係政府自己政策都倒向金融地產先發展唔到其他行業
香港都有海思 咁算唔算香港?
咁蘋果在中國都有office 又算不算 中國
早幾年捧BBA,而家學店捧咩?
有冇睇清楚我想講咩明顯串緊intel
上面條友話intel 14= tsmc 7
我咪特登粗體左個14
暫時做唔到,5nm 已經係極限,再薄的話,電子會有隧穿效應(量子力學裡面其中一章講量子隧穿,意思係電子有機會穿過壁壘去左另外一邊)。而工藝越細,隧穿效應機率就會越高,會直接影響CPU計算的準確度。
台仔好野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞