台積電 5nm 良率已超 50%!! AMD 穩了!!

392 回覆
237 Like 4 Dislike
香港更加垃圾,
大陸都不如
asml根本唔會賣最新光刻機俾中國

唔係有錢大晒
知道但做唔到呀。
你睇返蔡司有講過佢地攪左好耐先meet 到spec.
中芯一早有部ASML機做到14/12nm , 佢地到現在呢一刻仲未量產到。
講左咩你慢慢諗
INTEL比台積電吊打,就算有勁設計師
都有排先追得到AMD 7nm / 5nm
大陸挖到人,台灣都有挖人走
同埋成個技術唔可能一個人就識哂
華為又話自主研發?
前排有兩部運中國,上機前自燃
三星從台積電挖走左 梁孟松攪掂左16nm FinFET, 中芯又挖走梁孟松 想攪掂14nm.
但當梁孟松攪緊中芯16/14nm 時 台積電已經7nm 量產, 5nm 準備量產
錢只可以買別人次一代,重點還是研發能力
N7p===N7+ 乜鬼圖來的
呢個未計線寬
而家d製程 底層layer 線寬重要好多
中芯已經有12nm 啦
香港都有公司做科研 但係七八成都紅到發紫
台灣花紅超多
14nm 良率都未出 就講有12nm ?
仲有14nm delay 左幾多次
我某d設計用緊 12來做design 可能試產掛
量產到先啦,不嬲設計走快一兩年
中芯呢D扮民企,背後拎盡國家支金同補貼,成日拎D資產左手交右手造假帳呃人,本身成間公司太散亂,入面人人都只識抽油水,近來話減慢開發黎提高收入,佢如果唔咁做真係季季都會見紅,但最ON9係班支那人,成日諗住買中芯會發達,攪到隻股本身係垃圾都跌唔落,所以你會見隻股大部份成交都係北水,又成日放D不知所謂分析出黎叫人買入黎拉高炒賣,而家炒到近十一蚊,本身呢隻股只值5蚊左右。
佢12nm 就算量產都蝕死佢,人地而家14、12nm都過左收成期好耐,大把空間減價,佢點同人鬥。
支那公司就係咁,只為抽水炒賣,垃圾中既垃圾。
沒有什麼比做生意更快蝕錢,仲要係fab。
Fab 係佢大投入,高利潤,但贏家通吃。
做唔到第一第二基本上唔蝕已經偷笑 (望望GF )
中芯用左幾多錢買設備買人去練兵,練好起碼要兩三年。
到人地條產線折舊完畢 就可以玩成本價,咁只可以用超低價接job養住條line,投入的錢回本無期。
但科技日新月異,要不停投入唔停得,一停就落後。

當然背後無限水喉固然可以咁玩(三星都係咁起家),但都要良率同研發真正追上先得。

個人感覺 外國會等中國可以量產時一野跌破成本價,到時想賣廠都賣唔出,跟住背後的銀團就gg了。
半導體投入係好巨大,外國用左好多年分段投入,仲要市場係好的時候。一個國家想超短時間咁做同自殺無分別。
咩啊,波叔咪俾左500億囉
不過去左邊呢?
我估轉幾圈又入晒樓市
咁中芯係一定要做既,國情問題。
俾中芯做姐係左手交右手,
大陸寧願蝕都好過俾外人賺,
反正有國家補貼。
三星有自家品牌,有料嘅廠都唔想同佢攪,抄曬未仆街。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞